500 g svamp (karl johan, taggis, tratt, kantarell, soppar)
2 citrongräs, finstrimlat
1 limefrukt
1 msk japansk soja (ljus)
1 tsk strösocker
1 tsk chilipulver (thailändskt eller chiliflakes)
1 msk rispulver, rostat (eller 1 msk rostat kokt jasminris och sedan mortlat till pulver)
1 dl färsk koriander, grovt hackad
0,5 dl färska myntablad, plockade
neutral rapsolja
ris (till servering)
Gör så här
Skär svampen i grova bitar. Stek på hög värme i olja. Svampen ska få färg.
Skala bort det yttersta skalet på citrongräset. Strimla den mjukare vita delen tunt. Den andra delen kan du lägga i frysen och slänga ned hel i en gryta.
Blanda en dressing av lime, soja och socker i en skål.
Vänd ner svamp, chilipulver och hälften av rispulvret i dressingen. Smaka av.
Blanda alltsamman med örterna på ett fat och strö över rispulver.