Svampklämma
Svampklämma
20 ingredienser
1 h
En matig och god svampklämma med syrad vitkål, inlagd rödlök och ost kan blir riktigt populärt! Till jul kan du tillsätta 5 kryddpepparkorn och 2 nejlikor i lagen till den inladga rödlöken om du vill "jula" till den.
Ingredienser
Svampklämma
- 600 g blandad svamp
- 1 bit purjolök, 10 cm
- 4 msk smör
- 1 msk torkad dragon
- flingsalt
- svartpeppar
Tillbehör
- 4 tunnbröd
- 4-5 msk gräddfil
- 200 g syrad vitkål (se nedan)
- vesterhavsost, riven (eller västerbottensost)
- 100 g rödlök, inlagd (se nedan)
- färsk kruspersilja, finhackad
Syrad vitkål
- 200 g vitkål
- 0,5 msk flingsalt
- 0,75 dl vitvinsvinäger
- 2 msk färsk kruspersilja, hackad
Inlagd rödlök
- 4 rödlökar
- 2 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 2,5 dl vatten
Gör så här
Svampklämma
- Rensa och skär svampen i mindre bitar. Lägg i en bunke.
- Skär purjolöken i tunna skivor och blanda med svampen.
- Värm en stekpanna och lägg i svamp- och purjolöksblandningen och låt eventuell vätska koka bort.
- Höj värmen och tillsätt smör och dragon. Vänd runt svamp- och purjolöksblandningen i några minuter, men inte så länge att den förlorar för mycket vätska. Svampen ska ha lite yta.
- Strö över flingsalt och dra några varv med svarpepparkvarnen över.
Tillbehör
- Värm tunnbröden lätt i torr stekpanna.
- Bred gräddfil över hela brödet.
- Lägg syrad vitkål i ett tunt lager över hela brödet.
- Lägg svamp- och purjolöksblandningen på mitten av brödet så att det räcker ända upp till kanten.
- Riv ost över svampen så att den smälter.
- Toppa med inlagd rödlök och kruspersilja.
- Svep ihop klämman till en strut.
- Toppa med extra svamp, lök och kruspersilja.
Syrad vitkål
- Strimla kålen fint. Använd gärna mandolin.
- Blanda vitkål, salt och vinäger i en bunke. Låt dra i minst en halvtimme utan lock.
- Krama kålen med händerna så att salt och vinäger verkligen tränger in i kålen.
- Häll av överflödig vätska.
- Tillsätt kruspersilja och blanda väl.
Inlagd rödlök
- Skala och skiva löken tunt.
- Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten tills sockret löst sig (ca 1 minut).
- Sänk värmen, lägg i löken och sjud på svag värme i 5 minuter. Rör ofta. Den ska fortfarande ha tuggmotstånd.
- Låt löken svalna i lagen.
Vegansk version
- Använd veganska tunnbröd.
- Stek svampen i rapsolja.
- Bottna bröden med veganskt alternativ till gräddfil.
- Riv över vegansk ost med bra sälta.