En matig och god svampklämma med syrad vitkål, inlagd rödlök och ost kan blir riktigt populärt! Till jul kan du tillsätta 5 kryddpepparkorn och 2 nejlikor i lagen till den inladga rödlöken om du vill "jula" till den.
Rensa och skär svampen i mindre bitar. Lägg i en bunke.
Skär purjolöken i tunna skivor och blanda med svampen.
Värm en stekpanna och lägg i svamp- och purjolöksblandningen och låt eventuell vätska koka bort.
Höj värmen och tillsätt smör och dragon. Vänd runt svamp- och purjolöksblandningen i några minuter, men inte så länge att den förlorar för mycket vätska. Svampen ska ha lite yta.
Strö över flingsalt och dra några varv med svarpepparkvarnen över.
Tillbehör
Värm tunnbröden lätt i torr stekpanna.
Bred gräddfil över hela brödet.
Lägg syrad vitkål i ett tunt lager över hela brödet.
Lägg svamp- och purjolöksblandningen på mitten av brödet så att det räcker ända upp till kanten.
Riv ost över svampen så att den smälter.
Toppa med inlagd rödlök och kruspersilja.
Svep ihop klämman till en strut.
Toppa med extra svamp, lök och kruspersilja.
Syrad vitkål
Strimla kålen fint. Använd gärna mandolin.
Blanda vitkål, salt och vinäger i en bunke. Låt dra i minst en halvtimme utan lock.
Krama kålen med händerna så att salt och vinäger verkligen tränger in i kålen.
Häll av överflödig vätska.
Tillsätt kruspersilja och blanda väl.
Inlagd rödlök
Skala och skiva löken tunt.
Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten tills sockret löst sig (ca 1 minut).
Sänk värmen, lägg i löken och sjud på svag värme i 5 minuter. Rör ofta. Den ska fortfarande ha tuggmotstånd.
Låt löken svalna i lagen.
Vegansk version
Använd veganska tunnbröd.
Stek svampen i rapsolja.
Bottna bröden med veganskt alternativ till gräddfil.