Sushi på svenska

Sushi på svenska
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sushi på svenska

24 ingredienser

Här får du tips till en något försvenskad variant av sushi. I stället för rå fisk använder vi rökt och marinerad. Vi serverar även en gräddfilssås till, smaksatt med wasabi.

Ingredienser

portioner

Sushiris:

  • 2,5 dl sushiris (eller rundkornigt ris)
  • 5 dl vatten

Sushivinäger, 1 dl:

  • 0,5 dl sushivinäger
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 msk salt
  • 1 msk sake

Sushirulle:

  • 3 nori, sjögräsblad
  • 1 sats sushiris
  • wasabi

Laxbit:

  • 1 nori, sjögräsblad
  • 200 g rökt lax

Marinerad hälleflundra:

  • 200 g hälleflundra
  • 3 msk sesamolja
  • 2 tsk japansk soja
  • några strån gräslök

Marinerade jätteräkor:

  • 8 jätteräkor
  • 2 tsk olja
  • 2 msk japansk soja

Wasabisås:

  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk wasabi

Till servering:

  • tärnad slanggurka
  • purjolöksringar
  • japansk soja

Gör så här

  1. Sushiris: Gör i ordning riset strax innan sushin ska ätas. Det ska inte förvaras i kyl, då försvinner vinägersmaken. Skölj riset noga. Häll det i en kastrull. Ta en ny kastrull och koka upp vattnet i den. Slå det kokande vattnet över riset. Ställ kastrullen med ris och vatten på den varma plattan och låt koka upp. Koka på medelvärme i 10 minuter. Sänk värmen och låt riset puttra på svag värme i ytterligare 30 minuter. Gör sushivinäger under tiden. Häll risvinäger, strösocker, salt och sake i en kastrull. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Det blir en ganska tjock vätska. Låt svalna. Ta riset från värmen och låt det svalna 15 minuter under lock. Bred ut riset i en vid form. Stänk på 1/2 dl av sushivinägern. Rör försiktigt ner den med en träsked. Låt svalna och täck sedan över riset med en fuktig handduk.
  2. Sushirulllar: Lägg riset på sjögräsbladet i ett ca 1/2 cm tjockt lager. Lägg på en tunn sträng wasabi och rulla ihop. Klistra ihop skarven med lite risvinäger. Skär i rullarna på mitten med en vass kniv. Skär varje halva snett.
  3. Laxbitar: skär laxen i munsbitar. Skär sjögräsbladet i 1/2 cm breda och 8 cm långa band. Slå sjögräsbladet om "magen" på sushin. Klistra fast på undersidan med lite risvinäger.
  4. Rullar av hälleflundra: Skär fiskfilén i 4 smala strängar. Rulla varje bit, slå över sesamolja och soja och låt den marinera i 10 minuter. Dekorera med gräslök före servering.
  5. Marinerade kräftstjärtar: Skala jätteräkorna och fräs dem hastigt i oljan. Låt dem kallna helt och marinera i sojan.
  6. Wasabisås: Blanda samman gräddfil och wasabi. Förvara svalt till servering.
  7. Lägg upp sushibitarna på 4 stora tallrikar. Dekorera med purjolöksringar och gurktärningar. Servera med soja och wasabisås.