Sufflépannkakor

Sufflépannkakor
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Sufflépannkakor

22

8 ingredienser

30 m

”Pannkakor lätta som små moln, pannkakor som verkligen imponerar! Dessa är både roliga och enkla att göra, sen blir dem fantastiskt goda. En elvisp gör jobbet enklare men det går bra för hand också. Marängen är viktig att inte ha bråttom med, den ska bli tjock och krämig, så vispa på en lägre hastighet om du använder elvisp eller maskin. Lycka till!” /Alexander Pelli

Tips! När du ska steka dina pannkakor kan du använda en spritspåse eller glasskopa med inbyggd skrapa för att lättare göra dem högre, har du ingen spritspåse kan en du klippa hål i hörnet av en mindre plastpåse och använda denna. Har du inget lock till din stekpanna kan du använda en tallrik eller skärbräda.

Ingredienser

portioner2 - 3

Smet

 • 3 äggvitor
 • 5 g ättiksprit 12 % (eller 5 g citronsaft) [1 tsk]
 • 60 g strösocker [0,67 dl]
 • 3 äggulor
 • 30 g mjölk [2 msk]
 • 5 g vaniljsocker (eller 2 g/0,5 tsk vaniljpulver) [0,5 msk]
 • 2 g salt (2 krm)
 • 66 g vetemjöl (1,1 dl)

Gör så här

 1. Vispa äggvita och ättikssprit på låg till mellan hastighet tills det börjar bildas ett fast skum. Tillsätt hälften av sockret tills det ser ut som lösvispad grädde, tillsätt det sista sockret och vispa till fasta toppar, hela tiden med låg till mellan hastighet.
 2. Vispa samman äggula, mjölk, vanilj och salt till en jämn smet. Sikta ner mjölet och vispa till en aningen seg och elastisk smet.
 3. Rör ner 1/3 av marängen i smeten så att den är jämn och fin, du behöver inte oroa dig för att röra ur luften under detta steget.
 4. Nu vänder du ner hälften av den sista marängen med hjälp en slickepott, tillsätt den sista mängden maräng och vänd ner försiktigt.
 5. Värm en djup non-stick stekpanna på låg till mellan värme samt smörj den med lite olja.
 6. Med hjälp av en sked, spritspåse eller glasskopa lägger du i 2-3 stycken höga smetklickar, sätt på ett lock och stek i 3-4 minuter.
 7. Vänd pannkakorna försiktigt och häll i 1-2 msk vatten i stekpannan, sätt på ett lock och stek i 3-4 minuter till.
 8. Efter att du stekt en omgång pannkakor smörj om stekpannan med lite olja och stek precis som tidigare.
 9. Om din smet känns svår att göra riktigt höga pannkakor med kan du efter 2 minuter vid första stekningen toppa din smet i stekpannan med lite mer smet och sedan fortsätta steka enligt receptet.
 10. Servera gärna med en uppvispad yoghurt av fastare sort, såsom turkisk, och toppa med lönnsirap eller honung tillsammans med pressad citron eller färsk frukt.