Stort köttfat med mustig böngryta

Stort köttfat med mustig böngryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stort köttfat med mustig böngryta

16 ingredienser

Brasiliens nationalrätt heter feijoada, en mustig grytkokt rätt. Den kan tillagas på en mängd olika sätt och bör förberedas dagen före serveringen. De olika köttsorterna serveras på svarta bönor. Portionerna är rikligt tilltagna!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg torkade svarta bönor, blötlagda över natten och sedan avrunna
  • ca 2 l vatten
  • 1 rimmad oxtunga, kokt och flådd
  • 500 g rimmat bogblad
  • 2 grisfötter
  • 250 g rökt sidfläsk
  • 500 g grytbitar av nöt
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 stjälk selleri
  • 3 lagerblad
  • 1-3 tsk piri piri
  • 250 g chorizokorv
  • 500 g rå fläskkorv
  • 3 tomater

Till garnering:

  • 2 apelsiner

Gör så här

  1. Skala och hacka den gula löken grovt. Skala och hacka vitlöken fint. Skiva selleristjälkarna. Skär det rökta sidfläsket i bitar. Skålla, skala och hacka tomaterna.
  2. Lägg bönorna i en stor kastrull med vatten, koka upp och skumma väl. Tillsätt oxtunga, bogblad, grisfötter, sidfläsk, nötkött, lök, vitlök och selleri. Lägg i lagerblad och krydda med piri-piri eller tabasco.
  3. Låt koka under lock 1 timme. Ta upp tungan och håll den varm. Koka det övriga köttet i ytterligare 30 minuter. Stick fläskkorven med en provnål för att den inte ska spricka. Tillsätt fläskkorv och chorizo och låt allt koka i 30 minuter utan lock. Ta upp köttet och korvarna och håll det varmt.
  4. Skala apelsinerna och skiva dem. Ta upp 1/2 liter av bönorna och mosa dem med tomaterna. Rör ner det i böngrytan. Skär upp allt kött och alla korvar. Lägg upp det i grupper ovanpå bönorna. Garnera med skivade apelsiner.