Stöpaforskaka med lingon och havretäcke

Stöpaforskaka med lingon och havretäcke
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Stöpaforskaka med lingon och havretäcke

13 ingredienser

45 m

En rejäl långpannekaka med havre och lingon. Kakan består av tre lager – en skrädmjölsbotten, lingonsylt och ett havreströssel. Ljuvligt god och perfekt att bjuda på när ni blir många.

Ingredienser

portioner långpanna

Skrädmjölsbotten

  • 4 dl skrädmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 5 tsk bakpulver
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • ca 3 dl lingonsylt

strössel

  • 100 g smör, smält
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl pistagenötter, hackade
  • 0,5 dl sesamfrön

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Täck en långpanna eller bakplåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en köksassistent. Tillsätt klickar av rumsvarmt smör och knäck i äggen. Kör i maskinen tills en slät mördeg bildats.
  3. Tryck ut degen ca 1-2 cm tjockt på bakplåten. Bred ut lingonsylt över hela kakan så att det täcker.

Strössel

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta nötigt.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, men spara hälften av pistagenötterna för att strössla ovanpå kakan senare.
  3. Häll på det brynta smöret och blanda samma till ett strössel.
  4. Strö strösslet över den lingontäckta kakan och garnera med resten av pistagenötterna.
  5. Baka kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna och skär ut lagom stora bitar av kakan.