Stjärnfall

Stjärnfall ny
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Stjärnfall

29 ingredienser

1 h

Danska mackor med spätta, dressing, ägg och räkor är en festlig kombination att förgylla veckan med.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik på Instagram - där svarar han på frågor om alla sina recept.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Thousand island dressing

  • 1 äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 1 msk crème fraîche
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 droppar tabasco
  • 2 tsk cognac
  • 0,5 tsk strösocker

Stjärnfall

  • 8 gröna sparrisar
  • 8 rödspättafiléer, 4 ångade och 4 friterade (små)
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl vitt vin
  • majsstärkelse
  • 2 ägg
  • ströbröd
  • olja (till fritering)

Servering

  • 4 skivor vitt bröd
  • smör (att steka i)
  • gemsallad
  • 150 g skalade räkor, skalade
  • 100 g regnbågsrom
  • 4 dillvippor
  • 4 klyftor citron

Gör så här

Thousand island dressing

  1. Vispa äggulan med senap, salt, peppar och vitvinsvinäger.
  2. Tillsätt lite olja i taget under vispning tills konsistensen är lagom tjock.
  3. Blanda i crème fraîche och tillsätt sedan övriga ingredienser. Smaka av och justera.

Stjärnfall

  1. Stek sparrisen.
  2. Salta rödspättafiléerna och låt ligga i 20 minuter innan de ska användas.
  3. Smörj en liten eldfast form till de ångade fiskfiléerna. Fördela hackad schalottenlök över botten och lägg 4 fiskfiléer ovanpå. Häll i lite vitt vin och täck det hela med en bit smort bakplåtspapper.
  4. Låt ånga i ugnen på 200 grader i 6-8 minuter, beroende på filéernas tjocklek.
  5. Torkar resterande 4 fiskfiléer ordentligt med hushållspapper.
  6. Vänd dem först i majsstärkelse, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt paneringen sätta sig lite innan du steker dem gyllene i het olja.

Servering

  1. Skär bort kanterna på brödet och stek skivorna gyllene i smör eller olja.
  2. Lägg några salladsblad på brödskivorna. Toppa med både ångad och friterad fisk.
  3. Avsluta med räkor, sparris, dressing, laxrom, dill och citron.