Sticky shortribs med rostad potatis

koket.se
Sticky shortribs med rostad potatis
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Sticky shortribs med rostad potatis

26 ingredienser

1 h

Här bjuder Erik Videgård på ett riktigt gott recept på sticky shortribs med rostad potatis.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sås

  • 120 g ostronsås
  • 120 g hoisinsås
  • 120 g muscovadosocker
  • 1 tsk sesamolja
  • 3 msk chingkiangvinäger
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • 5 dl vatten
  • 2 kanelstänger
  • 2 stjärnanis
  • 3 cm ingefära, grovt skivad med skal

Kok

  • 5 l vatten
  • 3 salladslökar
  • 5 cm ingefära, smashad
  • 1,5 kg shortribs

Redning

  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vatten

Potatisdressing

  • 120 g olivolja
  • 1 msk havssalt
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 50 g färsk bladpersilja, hackad
  • 20 g färsk koriander, hackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 röd chilifrukt, färsk, finhackad utan kärnor
  • svartpeppar (från kvarn)

Potatis

  • 900 g kulpotatis
  • 3 msk rapsolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

Sås

  1. Blanda ingredienserna till såsen i en vid bunke

Kok

  1. Koka upp vatten med salladslök och ingefära i en gryta.
  2. Lägg ner shortribsen och låt sjuda i 10 minuter.
  3. Ta upp shortribsen och skölj av dem under rinnande kallt vatten.
  4. Blanda shortribsen med såsen och lägg dem i en ugnsform. Täck med bakplåtspapper och sedan folie.
  5. Baka i ugnen i 2,5 timme.
  6. Ta bort folie och bakplåtspapper och baka i ytterligare 30 minuter.
  7. Ta försiktigt upp shortribsen och sila såsen. Låt kött och sås svalna var för sig och ställ det sedan i kylen.
  8. Sätt ugnen på 180 grader.

Redning

  1. Ta bort fettet som samlats ovanpå såsen.
  2. Koka sedan upp såsen och red av med majsstärkelsen utrört i vatten.
  3. Såsen ska bli så simmig att den precis fäster på shortribsen, inte mer.

Slutförande

  1. Lägg shortribsen i en ugnsform och häll på såsen, täck med folie och baka i ugnen i totalt 60 minuter. (Sätt in potatisen efter 20 minuter).

Potatisdressing

  1. Blanda ingredienserna till dressingen.

Potatis

  1. Skölj av potatisen och lägg dem i en ugnsform. Häll över olja och blanda.
  2. Ställ in formen i ugnen tillsammans med shortribsen och baka i 40 minuter tills potatisen är klar. Skaka sedan potatisen med dressingen.