Stekt spätta med grekisk gurksallad och färskpotatis

POPULÄRT
koket.se
Stekt spätta med grekisk gurksallad och färskpotatis
Foto: TV4
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Stekt spätta med grekisk gurksallad och färskpotatis

22 ingredienser

40 min

Somrig fiskrätt med panerad rödspätta, fräsch gurksallad med grekiska smaker, krämig och syrlig citronyoghurt och nykokt färskpotatis.

Se Tareq Taylor laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g rödspättafilé
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning

Citronyoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 citron, skal från 1 och saft från 0,5 citron
  • 1 klyfta vitlök

Grekisk gurksallad

  • 1 gurka
  • 2 salladslökar
  • 1 knippe dill, finskuren
  • 200 g fetaost
  • 2 dl kalamataoliver utan kärnor, grovt hackade
  • 2 tsk torkad oregano
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 600 g färskpotatis
  • 1 citron, i klyftor
  • dillvippa

Gör så här

  1. Börja med att koka potatisen i lättsaltat vatten med ett par dillvippor.
  2. Blanda samman yoghurt med citron (saft och lite fint rivet skal), pressad vitlök, salt och peppar i en bunke. Ställ kallt medan du fortsätter med resten.
  3. Skär gurkan i minde bitar eller slantar. Strimla salladslöken.
  4. Lägg gurka och salladslök i en skål. Tillsätt finskuren dill och oliver. Bryt i bitar av fetaost. Strö över torkad oregano och ringla över olivolja. Salta och peppra. Vänd ihop.
  5. Blanda vetemjöl och salt. Fördela mjölblandning, uppvispat ägg och ströbröd i tre djupa tallrikar.
  6. Doppa spättafiléerna i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd.
  7. Stek dem gyllene i lika delar smör och rapsolja i en stekpanna.
  8. Servera nystekt spätta med gurksallad, citronyoghurt och kokt potatis. Dekorera med dill och citronklyfta.