Stekt rapsgris med vittvinssky

Fredrik Eriksson ny

Stekt rapsgris med vittvinssky

12 ingredienser

50 m

Bjud på en lyxig middag i helgen bestående av stekt rapsgris med salvia och vittvinssky.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskytterfilé (eller karre, rapsgris eller iberco)
  • 1 kruka salvia
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 chilifrukt, delad
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 buljongtärning (grönsaksbuljong)
  • 1 burk sardeller (liten)

Gör så här

  1. Stycka ytterfilén i fyra bitar, á 150 gram.
  2. Plocka de vackraste bladen från salvian.
  3. Hetta upp olivoljan i pannan och fritera bladen försiktigt, ca 2-3 åt gången. Lägg dem på ett papper för att rinna av.
  4. Skiva häften av vitlöksklyftorna tunt och fritera dem ca 3-4 minuter. De ska bli gyllenbruna. Lägg även dem på papper.
  5. Lägg köttet i pannan tillsammans med örter, chili, resterande vitlöksklyftor, salt och svartpeppar och stek köttet sakta. Ös med oljan tills det blir gyllenbrunt och når 70 grader i innertemperatur.
  6. Ta upp köttet och glasera av med vinet samt smula ner en halv buljongtärning. Koka ihop något, sila av allt och pressa vitlöksklyftorna genom silen.
  7. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar. Runda av med lite smör.
  8. Tranchera sedan upp köttet, garnera med sardeller, vitlök och salvia.