Stekt makrill med citron och vitlök

Stekt makrill med citron och vitlök
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Stekt makrill med citron och vitlök

13 ingredienser

5 m

Är det dags för fisk till middag? Här kommer ett riktigt gott och hälsosamt tips, nämligen stekt makrill! Receptet är enkelt att laga och går snabbt, så du är redo för middag på nolltid.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 8.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk olivolja
  • 2 makrillar, hela men filéade
  • 1 msk osaltat smör
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • persilja
  • 400 g vita bönor, avrunna och sköljda (smörbönor)
  • 150 g babyspenat
  • 1 citron, fint rivet skal av och lite saft
  • 75 ml grönsaksfond
  • 0,5 dl färsk bladpersilja
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Hetta upp oljan i en stor stekpanna.
  2. Krydda fiskfiléerna med salt och peppar och skär några snitt i skinnet. Lägg fisken i pannan med skinnsidan nedåt och stek i 1–2 minuter tills de är gyllene och knapriga. När du har lagt makrillen i pannan så tillsätt smör, vitlök och persilja i pannan. Vänd försiktigt på fisken och koka i ytterligare 30 sekunder, lägg över på en tallrik och håll den varm.
  3. Häll i vita bönor, spenat och citronskal. Tillsätt fonden och koka i en minut för att spenaten ska "vissna". Krydda väl.
  4. Hacka persiljan och ställ åt sidan.
  5. Servera spenaten och bönor i botten av en låg skål. Toppa med de knapriga makrillfiléerna tillsammans med persiljan och lite citronsaft.