• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Stekt kyckling med lättstuvad rotselleri och saltrostade hasselnötter

Stekt kyckling med lättstuvad rotselleri och saltrostade hasselnötter
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Stekt kyckling med lättstuvad rotselleri och saltrostade hasselnötter

7 steg att laga

18 ingredienser

40 min

Vitlöks- och timjandoftande kycklingröst med krispigt skinn serverad med en krämig stuvning på rotselleri och krispiga hasselnötter. En riktigt lyckad och lättlagad festrätt.

Tips! Äggvitan runt hasselnötterna gör att de blir riktigt krispiga. Libbstickan går bra att ersätta med bladpersilja.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 kycklingbröst med skinn
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
  • smör
  • kvist timjan, till stekning
  • vitlök, till stekning

Stuvad rotselleri

  • 600 g rotselleri, skalad
  • 3 dl crème fraîche
  • 60 g babyspenat
  • 1 knippe libbsticka
  • 1 citron, finrivet skal

Hasselnötter

  • 200 g hasselnötter, skalade
  • 1 äggvita
  • salt

Garnering

  • 1 selleristjälk, tunt skivad
  • 0,5 ask krasse
  • plockad libbsticka

Gör så här

  1. Saltrostade nötter
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda hasselnötterna med äggvita och salt. Lägg över i en form smord med olja. Rosta i ugnen på ca 10-12 minuter, rör om då och då.
  3. Steka kycklingbröst
    Sänk ugnsvärmen till 100 grader.
  4. Salta och peppra kycklingbrösten. Stek med skinnsidan nedåt i olja och smör. Tillsätt vitlök och timjan.Ös med skyn under stekningen.
  5. Tillaga klart i ugnen, innertemperaturen ska vara 65 grader när du tar ut dem. Låt vila 5-10 minuter före servering så dom kommer upp i 70 grader i innertemperatur.
  6. Lättstuvad rotselleri
    Skär rotsellerin i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten och häll av. Koka upp crème fraiche. Lägg i rotselleri, spenat och libbsticka. Smaka av med finrivet citronskal och salt.
  7. Servera kycklingen med den lättstuvade rotsellerin. Garnera med nötter, blekselleri, smörgåskrasse och plockad libbsticka.