Stekt citronlax med yoghurtsås

koket.se
Stekt citronlax med yoghurtsås
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Stekt citronlax med yoghurtsås

15 ingredienser

20 m

Stekt lax som serveras med spenat- och äggsallad samt yoghurtsås med wasabisting.

Se Sandra Mastio laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfiléer, tinade eller färska
  • 1 citron, saft och zest
  • 1 förp babyspenat
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 2 dl kalamataoliver
  • 1 dl sötmandel
  • 2 dl matyoghurt (t ex matlagningsyoghurt)
  • 1 msk wasabi
  • 2 msk kapris (små)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Till garnering

  • färska örter
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Smält 1 msk smör i en panna med 1 msk olivolja och stek laxen på båda sidor tills innertemperaturen når 47 grader för en lagom rosa kärna.
  2. Pressa över saften från 1 citron, salta och peppra en aning.
  3. Rosta mandlarna i en torr panna tills de doftar rostade, hacka dem sedan grovt.
  4. Blanda samman yoghurt, wasabi, kapris och citronzest till en jämn sås, smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp spenat på halva tallriken, toppa med ett halvt grovt iturivet ägg, oliver och mandel. Lägg upp en bit laxfilé och lägg en klick av den goda såsen intill. Dekorera gärna med färska örter eller blommor.