Stekt biff med ramslöksstuvad kål och örtsmör

Stekt biff med ramslöksstuvad kål och örtsmör
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Stekt biff med ramslöksstuvad kål och örtsmör

4

18 ingredienser

Lyxa till det med stekt biff till middag och bjud med lättstuvad spetskål med ramslök. Vid serveringen river du över ett örtsmör som får smälta ut på biffen och ge god smak åt den. Tips! Det örtsmör som blir över går utmärkt att förvara i frysen och användas vid ett annat tillfälle.

Ingredienser

Örtstekt biff

  • 600 g ryggbiff
  • 4-5 kvistar färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök, krossad
  • 100 g smör
  • 8 blad ramslök
  • salt
  • peppar

Ramslöksstuvad spetskål

  • 1 spetskål
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 50 g ramslök, finstrimlad (alt gräslök)

Örtsmör

  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 1 kruka persilja
  • 1-2 kvistar färsk rosmarin
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 1 dl marconamandel, spansk platt mandel (alt rostad sötmandel)
  • 1 dl parmesanost, riven
  • flingsalt

Gör så här

  1. Örtsmör
    Mixa örterna grovt. Tillsätt smöret och fortsätt mixa till ett fluffigt smör. Smak av med salt. Blanda smöret med mandlar och ost. Frys in smöret och riv det på grova sidan av ett rivjärn vid servering.
  2. Örtstekt biff
    Skär biffen i 2 skivor. Värm en panna med matolja. Krydda köttet med salt och peppar. Stek köttet i pannan tills det fått fin färg runtom.
  3. Lägg i krossad vitlök och timjan tillsammans med smöret. Sänk värmen och stek köttet försiktigt tills det når en innertemperatur på 54 grader.
  4. Ta upp och låt vila. Lägg på några blad ramslök och skeda över lite av stekskyn.
  5. Ramslöksstuvad spetskål
    Hacka spetskålen grovt och lägg den i en panna med matolja. Fräs tills den fått lite färg. Strö över mjölet och häll på grädden. Koka ihop till krämig konsistens. Avsluta med att röra ner finstrimlad ramslök.
  6. Servering
    Skär varje köttbit på mitten. Lägg upp kött tillsammans med den stuvade kålen. Riv smöret över biffen och servera.