Stekt älgytterfilé med potatisgratäng

NYHET
Stekt älgytterfilé med potatisgratäng
Foto: Tv4

Stekt älgytterfilé med potatisgratäng

27 ingredienser

1 h

Stekt älgytterfilé med potatisgratäng och brynt kantarellsmör är en festlig huvudrätt som får gästerna att vilja ha mer!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgytterfilé

  • 600 g älgytterfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • färsk timjan
  • vitlök

Svartvinbärssky

  • 2-3 dl vinbär, frysta
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk oxfond
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 dl vatten

Gratäng

  • 1 kg fast potatis
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm muskot
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 dl ost, riven

Brynt kantarellsmör

  • 150 g smör
  • 3 dl kantareller
  • 2 msk smör (att steka i)
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk cognac (kan uteslutas)

Gör så här

Älgytterfilé

  1. Ta fram älgytterfilén så att den hinner bli rumstempererad innan du ska steka den.
  2. Salta, peppra och bind eventuellt upp filén om du vill ha en snygg form på den.
  3. Stek filén i smör, gärna i en gjutjärnspanna, på hög värme. Tillsätt gärna timjan och vitlök i pannan så att det får ge smak.
  4. När köttet har fin färg runt om så ställ in den i ugnen på 125 grader. Låt den gå upp till ca 52-55 grader i innertemperatur.
  5. Låt köttet vila på en skärbräda en stund innan du skär upp det.

Svartvinbärssky

  1. Koka ihop i alla ingredienser till såsen i pannan som du stekte köttet i.

Gratäng

  1. Skiva potatisen tunt, gärna på mandolin. Om potatisen är fräsch och du skivar den riktigt tunt behöver du inte skala den.
  2. Lägg potatisskivorna i en form och pressa över vitlök.
  3. Blanda mozzarella, grädde och kryddor i en skål. Fördela blandningen över den skivade potatisen.
  4. Grädda gratängen i 40 minuter på ca 200 grader. Potatisen ska bli mjuk.

Brynt kantarellsmör

  1. Bryn hälften av smöret i en kastrull. Smöret är brynt när de doftar nötigt och är bärnstensfärgat.
  2. Låt smöret svalna och låt resterande smör bli rumstempererat.
  3. Stek kantarellerna i 2 msk smör med en hel vitlöksklyfta. Salta och peppra svampen.
  4. När kantarellerna har fått fin färg så häll i cognac och låt det koka in.
  5. Hacka kantarellerna fint och blanda dem med både det brynta smöret och det rumsvarma smöret.
  6. Lägg svampsmöret på plastfolie eller bakplåtspapper, rulla ihop och lägg i kyl eller frys fram till servering.