Stek från Pustan

0 röster
4
Stek från Pustan
Foto: TV4

Den här steken är lagad med ungersk gulasch i åtanke, därav namnet. Lök, paprika och kummin kryddar köttet. Potatispuré smakar fint till och gärna några goda inlagda gurkor.

Visa mer
4

Du behöver

  • 1 nötstek på drygt 1 kg
  • 2 gula lökar
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 citron
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk stött kummin
  • 1 tsk mejram
  • 5 dl buljong
  • 3 msk smör

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, paprika och vitlök. Stöt kumminen i mortel. Skala av det gula på citronen med potatisskalare i så få hela bitar som möjligt.
  2. Fräs löken några minuter i smör utan att den tar färg. Häll sedan i paprikan, rör om och fräs ytterligare några minuter. Rör ner tomatpuré, vitlök, paprikapulver, kummin, mejram, citronskal och 1/2 tsk salt och ta till sist några rejäla tag med vitpepparkvarnen. Häll på buljong och låt alltsammans småputtra under lock i minst 15 minuter.
  3. Bryn steken och ge den en fin stekyta runt om. Lägg sedan steken i paprikaröran. Stick en stektermometer i den tjockaste delen. Vill du ha din stek rosa inuti är den klar när termometern visar 70°. Vill du ha den helt genomstekt väntar du till 75°. Ta steken ur grytan och håll den varm i aluminiumfolie. Ta upp citronskalet ur såsen och låt den småkoka tills den tjocknar en aning. Skiva upp steken och servera med såsen till.
26 januari 2009

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept