Steak Hasse med krossad potatis och persilja

38 röster
40 m
4
Steak Hasse med krossad potatis och persilja
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

  • 720 g tournedos av oxfilé (4 bitar)
  • 3 msk hela vitpepparkorn
  • 0,5 dl cognac
  • 2 msk smör
  • havssalt
  • matolja

Krossad potatis

  • 300 g amadinepotatis
  • 3 persiljerötter
  • 2 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 dl persilja, hackad
  • 0,5 citron
  • 4 msk gräsig olivolja
  • vatten
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Sås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 50 g smör
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Ta gärna ut köttet i rumstemperatur 20-30 minuter innan tillagning så det blir lättare att steka rosa och saftigt.
  2. Skala potatisen och persiljerötterna, skär i grova bitar och lägg i en kastrull. Krossa vitlöken och lägg även den i kastrullen, ta i lagerbladen. Häll på 1 msk olivolja och täck med vatten, koka mjukt!
  3. Sila av kokvattnet i en skål. Stöt potatisen och persiljerötterna grovt med en gaffel. Tillsätt 0,5-1 dl av kokvattnet, ta i resten av olivoljan och smaksätt med lite pressad citronsaft. Salta och peppra. Lägg upp på ett fat, strö över hackad persilja och schalottenlöken samt ringla lite olivolja över och servera till pepparsteken.
  4. Rosta vitpepparkornen i en torr stekpanna tills det börjar dofta av peppar, ta upp pepparn och krossa grovt i en mortel.
  5. Gnid in oxfilén helt i peppar, salta köttet försiktigt.
  6. Stek köttet i smör och lite matolja, ös smöret över köttet hela tiden och vänd filén med jämna mellanrum. Ett par minuter på varje sida.
  7. Flambera av köttet med cognac. Håll pannan borta från fläkten, tack! Låt det brinna ut ordentligt, lyft upp köttet och lägg på en tallrik och håll varmt.
  8. Ta i löken i stekpannan och 1 dl vatten. Låt det hela koka upp och glacera av pannan. Vispa ner smöret och smaksätt med några droppar citron.
12 december 2016

Fler goda recept