Sri lankesisk kycklingcurry

koket.se
Sri lankesisk kycklingcurry
Foto: Tv4
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Sri lankesisk kycklingcurry

35 ingredienser

2 h

"Ingredienslistan må vara lång men att laga den här måltiden är ett roligt söndagsprojekt som tar dig på en sensationell smakresa till Sri Lanka. Här kombineras kryddor och smaker från både Indien och Sydostasien för en otrolig komplexitet där kokos i olika former används som bas. Färska curryblad kan för de flesta i vårt land vara nästan möjligt att få tag på, men torkade kan ofta köpas i asiatiska livsmedelsbutiker, välsorterade kryddhandlare eller beställas online. Om man ändå inte hittar dem så kan de uteslutas — resultatet blir garanterat bra ändå." /Jimmy Guo

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kokosbröd

  • 400 g vetemjöl
  • 150 g riven kokos
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 grön chilifrukt, finhackad (kan uteslutas)
  • 120 ml kokosmjölk
  • 120 ml vatten

Kycklingcurry

  • 3 msk kokosolja
  • 0,5 tsk bockhornsklöverfrön
  • 1 dl curryblad, plockade
  • 2 rödlökar, finhackade
  • 5 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk korianderfrö
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 6 kardemummakapslar, krossade
  • 1 kanelstång
  • 2 stjälkar citrongräs, krossade
  • 1,5 kg kycklingklubba, delade
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 kruka färsk koriander
  • salt

Pol sambol

  • 1 kokosnöt (färsk)
  • 1-2 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 limefrukt, endast saft
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • salt
  • 1 msk strösocker

Gör så här

Kokosbröd

  1. Börja med att göra brödet. Blanda ihop vetemjöl, riven kokos, salt, rödlök och chili i en bunke.
  2. Blanda ihop kokosmjölk och vatten. Rör ner vätskan i mjölblandningen samtidigt som du arbetar ihop den till en deg med händerna. Degen bör vara ganska torr men om det finns mycket torrt mjöl kvar i bunken kan du tillsätta någon matsked vatten i taget.
  3. Plasta in degen och låt vila i minst 2 timmar i rumstemperatur medan du förbereder resten av receptet.
  4. Efter att ha vilat kommer degen ha blivit mycket smidigare. Dela upp i 8 lika stora bitar och kavla ut till 0,5 cm tjocka flatbröd.
  5. Stek bröden gyllenbruna på medelvärme i en tjockbottnad panna och håll dem varma i en ren handduk.

Kycklingcurry

  1. Hetta upp kokosolja i en tjockbottnad gryta på medelvärme. Tillsätt bockhornsklöver och fräs i 1 minut tills de börjar knäppa och dofta gott.
  2. Tillsätt curryblad och fräs i 1 minut tills de doftar gott.
  3. Tillsätt rödlök, vitlök och ingefära samt en ordentlig nypa salt. Fräs i 10–15 minuter tills löken blivit ordentligt mjuk och söt.
  4. Mal under tiden korianderfrön, fänkålsfrön och spiskummin i en mortel eller kryddkvarn.
  5. Tillsätt de malda kryddorna, gurkmeja, chilipulver, paprikapulver, kardemummakapslar, kanelstång och citrongräs. Stek i ytterligare 1–2 minuter tills de doftar gott.
  6. Tillsätt kyckling och krydda med några rejäla nypor salt. Rör om så att kryddorna täcker kycklingen.
  7. Tillsätt tomaterna och mosa dem i pannan. Låt koka upp och sänk värmen så det precis puttrar och låt gå under lock i 20 minuter.
  8. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra utan lock i 45 minuter (gör under tiden tillbehören) tills kycklingen är mör och trillar av benen. Smaka av med limesaft och mer salt.
  9. Garnera med hackad färsk koriander och servera med ris, naanbröd, roti och pol sambol.

Pol sambol

  1. Öppna kokosnöten genom att slå hårt runt ekvatorn på nöten med något hårt och tungt verktyg, t.ex. baksidan på en kockkniv, mortel eller hammare.
  2. Plocka ur kokosköttet och skala bort det bruna lagret med potatisskalare. Riv sedan köttet grovt på ett rivjärn.
  3. Lägg den rivna kokosnöten, chilipulver, paprikapulver och limesaft i en mortel och stöt ihop tills kokosen fått en härlig orange färg. Rör ned den finhackade löken och smaka av med salt och socker.