BBQ-högrev med coleslaw
BBQ-högrev med coleslaw
27 ingredienser
BBQ-högrev med coleslaw räcker till fyra personer. Recept från boken Spisvärme.
Den här rätten tar cirka 4-6 timmar att förbereda och 45 minuter att tillaga.
Läs mer om boken
Ingredienser
- 1-2 kg kött (t ex hel picnicbog, fläskkarré, högrev eller annat marmorerat kött)
- matolja, till stekning
- 1-2 dl barbequesås (valfri)
- 1 dl rött vin
- 1-2 gula lökar, grovt hackade
- 2 klyftor vitlök, krossade
- salt
- svartpeppar
Rostad potatis
- 16 potatisar, med skal
- 3 msk matolja
- 1 msk soja
- salt (efter smak)
- coleslaw
- 0,5 vitkål
- 1 morot (stor)
- 1 dl majonnäs (helst hemgjord, annars din favoritsort)
- 1 dl gräddfil (eller crème fraiche)
- 1 tsk hel grovstött spiskummin
- salt (efter smak)
- strösocker (efter smak)
- svartpeppar (efter smak)
Stekt lök
- 4 gula lökar (eller 2 röda och 2 gula)
- 2 msk smör
- 2 tsk strösocker
- salt
- 2 msk vatten
- Hel saltgurka, till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Bryn köttbiten runtom i olja i en het stekpanna.
- Lägg den i en ugnsfast stekgryta.
- Häll på barbecuesås, vin, lök, vitlök och sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie.
- Ställ in grytan långt ner i ugnen och låt den stå i 6–8 timmar eller tills köttet går att dra isär med ett par gafflar.
- Blir det inte tillräckligt mjukt kan du höja värmen till 150 grader sista halvtimmen.
- Låt köttbiten ligga och vila under lock.
- Höj ugnsvärmen till 200 grader. Halvera potatisarna och lägg dem huller om buller i en långpanna.
- Häll över matolja, soja och salt. Rosta potatisarna i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de känns mjuka inuti och har fått lite yta.
- Strimla kål och morot till coleslawen i en matberedare eller med mandolin.
- Slaka kålen genom att doppa den i kokande vatten i en halv minut. Låt rinna av.
- Blanda alla ingredienserna till coleslawen.
- Skiva löken tunt och bryn den i smöret tills löken är mjuk och söt.
- Strö på sockret, salta försiktigt och slå på vattnet.
- Låt det koka in.
- Dra isär köttet med ett par gafflar så att det blir ett mjukt, smakrikt köttmos som blandar sig med såsen.
- Servera med potatis, coleslaw, stekt lök och saltgurka.