Spenatsoppa med perfekta ägghalvor

NYHET
koket.se
Spenatsoppa med perfekta ägghalvor
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Spenatsoppa med perfekta ägghalvor

19 ingredienser

30 min

En len och enkel soppa som görs på både fryst och färsk spenat. Med perfekt kokta ägghalvor och smörkokt fänkål med citron blir soppan såväl matig som elegant.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 450 g fryst hackad spenat
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 4 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 50 g färsk spenat
  • muskot, riven
  • rapsolja
  • salt

Topping med fänkål

  • 1 fänkål, fint skivat
  • 0,5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 klyfta vitlök, fint hackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 50 g färsk spenat

Till severing

  • 4 ägg

Gör så här

  1. Börja med att koka äggen. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen och koka i 7 minuter. Ta upp och spola äggen i kallt vatten. Skala och dela dem precis före servering.

Soppa

  1. Skala, halvera och skiva schalottenlök och vitlök. Finriv citronskalet.
  2. Fräs lök, vitlök och citronskal i olja i en kastrull några minuter. Gå i med den hackade spenaten och fräs några minuter till. Häll i buljongen och reducera till hälften.
  3. Häll i grädde och mjölk och koka ytterligare 10 minuter så soppan går ihop.
  4. Tillsätt den färska spenat och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt, lite riven muskot och citronsaft.

Fänkålstopping

  1. Värm vatten i kastrull tillsammans med smöret.
  2. Halvera och strimla fänkålen. Skala, halvera och skiva schalottenlök. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Lägg ner fänkål, schalottenlök och vitlök i kastrullen och låt allt koka mjukt. Salta.
  4. Tillsätt finrivet citronskal och avsluta med att vända ner den färska spenaten. spenat. och citronskal, koka fänkålen och löken mjuk, avsluta med färsk spenat

Servering

  1. Lägg fänkål i botten av en djup tallrik, lägg två ägghalvor bredvid och skeda varm soppa runt om.