• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Spenatgryta med ingefära och chili

Spenatgryta med ingefära och chili
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Spenatgryta med ingefära och chili

10 steg att laga

14 ingredienser

30 min

Västafrikansk vegogryta med spenat, tomat, ingefära och chili. Servera med amarant som är ett glutenfritt gryn och mjukkokta ägg. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 dl pumpakärnor (+ vatten till blötläggning)
  • 4-6 tomater (eller 2 burkar krossade)
  • 1 gul lök (stor)
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 grön chilifrukt
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 300 g färsk spenat
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port amarant
  • 4 ägg, mjukkokta
  • färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Lägg pumpakärnor i blöt i ca 30 minuter.
  2. Tillaga amarant enligt anvisning på förpackningen.
  3. Hacka tomaterna grovt. Skicka löken. Skala och finhacka vitlök och chili.
  4. Stek lök, vitlök, chili och ingefära i rapsoljan i någon minut. Tillsätt tomatpurén och stek ytterligare 1 minut.
  5. Häll i tomaterna och ca 1 dl vatten. Salta och peppra. Lägg på lock och låt koka i ca 10 minuter.
  6. Häll bort blötläggningsvattnet till pumpakärnorna. Mixa pumpakärnorna släta en liten mixer med lite vatten till en kräm.
  7. Tillsätt krämen till grytan i små klickar och låt koka ytterligare 2 minuter under lock.
  8. Skär spenaten grovt. Lägg i grytan, salta och peppra och rör runt, koka i 1 minut till.
  9. Servera med amarant, kokt ägg och hackad persilja.
  10. Glöm inte att matsortera skal och rester från grönsakerna och äggen för en mer hållbar matlagning och njut av din spenatgryta! /Köket redaktionen