Speedy thai basil chicken

POPULÄRT
speedy thai basil chicken
Foto: Petter Bäcklund
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Speedy thai basil chicken

13 ingredienser

30 min

Receptet kommer från Jennie Walldéns bok "Wok, ris, nudlar", "Det är något speciellt med att toppa ris med en rejält smakrik färs. Det ganska neutrala riset riktigt suger åt sig de intensiva smakerna från färsen som i sin tur är väldigt bra på att absorbera alla smaker man tillsätter. Detta är en riktig höjdare, oavsett om du har bråttom eller bara vill äta riktigt god, ärlig mat med mycket smak."

Ingredienser

portioner
  • 5 klyftor vitlök
  • 2-3 röda chilifrukter (färsk, kolla hettan innan)
  • 4 schalottenlökar (eller 1 stor rödlök)
  • neutral matolja, att steka i
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk ostronsås
  • 0,5 limefrukt
  • 2 krukor thaibasilika, endast blad
  • 4 ägg
  • jasminris

Gör så här

  1. Finhacka vitlök och skiva chili och lök. Hetta upp en wok eller en stor stekpanna till rykande het. Häll i generöst med olja i pannan, tillsätt vitlök, chili och lök och fräs i 1 minut.
  2. Lägg i kycklingfärsen i pannan, dela upp bitarna med en stekspade. Låt fräsa tills färsen är genomstekt.
  3. Häll på socker, soja, fisksås, ostronsås och färskpressad limesaft och rör om väl. Låt fräsa ihop under omrörning i någon minut.
  4. Ta av från värmen, vänd ner thaibasilikan och rör om. Stek äggen på ena sidan i het olja. Lägg ris i serveringsskålar och toppa med den rykande heta kycklingfärsen och stekt ägg.