Sparrisglass med rostad vit choklad på rabarber- och jordgubbsspegel
Sparrisglass med rostad vit choklad på rabarber- och jordgubbsspegel
22 ingredienser
Lika vacker som god dessert med glass som du gör på skalrester från sparris, en kompott på rabarber och jordgubb och knapriga mandlar med en hint av flingsalt.
Ingredienser
- 400 g vit sparris (ändar och skal som blivit över när du ansat sparris)
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vispgrädde
- 100 g strösocker
- 2 ägg
- 4 äggulor
- 1 muskotblomma
- citronskal, finrivet
- 0,5 vaniljstång, snittad och urkskrapad
- 2 cl limoncello
- 50 g vit bakchoklad, rostad
Rabarber- och jordgubbsspegel
- 500 g rabarber
- 1 l jordgubbar
- 2-3 msk syltsocker
- 1 kanelstång
- 0,5 dl vitt vin
Karamelliserade mandlar
- 1 dl sötmandel, skalad och rostad, rostad mandel
- 1 dl strösocker
- citronsaft, några droppar
- 0,5 tsk smör
- flingsalt
Till servering
- ev vit bakchoklad, smält som du vid servering ringlar likt en fjäril på tallriken
Gör så här
- Lägg skal och ändar från sparrisen i en kastrull tillsammans med gräddmjölk, muskotblomma, citronskal och vaniljstång + frön. Låt koka upp.
- Vispa äggen och gulorna pösigt med sockret.
- Sila av gräddmjölken.
- Häll den varma gräddmjölken i äggmassan. Vispa runt och häll sen tillbaka i kastrullen. Låt sjuda under omrörning till 84 grader, då ska den binda.
- Låt svalna helt. Tillsätt limoncello, kör glassmeten i glassmaskin.
- Smula ner den rostade chokladen när glassen är klar.
Rabarber- och jordgubbsspegel
- Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med vin, socker och kanelstång. Koka upp och låt rabarbern bli mjuk.
- Ta från värmen och låt svalna.
- Ansa jordgubbarna och skär dem i fina tärningar. Blanda i jordgubbarna i den kalla rabarbern.
Karamelliserade mandlar
- Karamellisera sockret hårt, passa så att det inte bränns.
- Tillsätt mandeln, salt och citron. Häll upp på en oljad plåt, låt svalna.
- Hacka grovt.