Sparrisglass med jordgubbssås

koket.se
sparrisglass med jordgubbssås
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018

Sparrisglass med jordgubbssås

13 ingredienser

30 m

Har du testat sparrisglass? Det är en riktigt festlig och god dessert som passar perfekt tillsammans med jordgubbar och rabarber.

Se Norbert Lang laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Sparrisglass

  • 200 g sparrisskal
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2 ägg
  • 4 äggulor
  • 125 g strösocker
  • 0,5 citron, zest
  • 5 cl limoncello

Sås av jordgubbar och rabarber

  • 2-3 stjälkar rabarber
  • 1 l jordgubbar
  • 50 g strösocker
  • 4 dl vitt vin (sött)
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

Sparrisglass

  1. Koka sparrisskalen på svag värme med grädde och mjölk i 5 minuter. Sila sedan av skalen.
  2. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt.
  3. Häll den varma gräddmjölken i äggmassan. Låt sjuda under omrörning med en träslev tills den binder. Blandningen ska bli tjockflytande så att du kan blåsa en ros på sleven.
  4. Tillsätt sedan limoncello.
  5. Kyl ned glassmassan i ett isbad och frys den sedan under omrörning i en glassmaskin.

Sås av jordgubbar och rabarber

  1. Skala rabarbern och skär den i tärningar.
  2. Rensa och skiva jordgubbarna. Spara lite av frukten att garnera med.
  3. Karamellisera sockret lätt i en tjockbottnad gryta.
  4. Häll ner vinet i grytan.
  5. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Låt koka upp.
  6. Lägg i rabarbern i grytan och koka den mjuk.
  7. Låt blandningen svalna och mixa den sedan tillsammans med jordgubbarna.

Servering

  1. Fördela såsen i en kyld djup tallrik och toppa med en kula sparrisglass.
  2. Garnera med jordgubbar och rabarber.