Sparris- och havrerisotto med sej

POPULÄRT
koket.se
Sparris- och havrerisotto med sej
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Sparris- och havrerisotto med sej

16 ingredienser

45 min + blötläggning

Vårig risotto med sparris gjord på svenskodlat havreris. Blir fantastiskt gott ihop med en smörbakad sej. Snabbrimningen av fisken gör den saftig och att den håller ihop fint.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g havreris
  • 2 dl vatten
  • 250 g grön sparris
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 umamibuljongtärning
  • 250 g körsbärstomater, halverade (gärna ekologiska)
  • 1 citron, saften
  • 1 kruka dill, hackad (spara några vippor till garnering)
  • olivolja, till stekning
  • salt

Ugnsbakad sej

  • 400 g sejfilé, msc-märkt
  • 0,5 dl salt (till rimning)
  • 0,5 l vatten (till rimning)
  • 100 g smör

Gör så här

Havreris

  1. Börja med havreriset. Skölj riset noga i kallt vatten tills det slutar att ge grumligt vatten. Slå sedan på vatten och täck över. Låt stå i 1 timme.
  2. Sila av vattnet. Lägg havreriset i en kastrull med vattnet (2 dl) och lite salt. Lägg på lock och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills allt vatten kokat in, ca 5-10 minuter. Ta kastrullen från värmen, ta bort locket och låt ånga av. Lägg på en handduk och låt stå 10 minuter.

Ugnsbakad sej

  1. Blanda saltet och vattnet till en rimninslag. Lägg ner fisken och låt rimma 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 120 grader. Bryn smöret under vispning i en liten kastrull. När smöret fått en gyllene färg och doftar nötigt är det färdigt.
  3. Lyft upp fisken och låt rinna av på hushållspapper. Lägg i en ugnssäker form. Häll det brynta smöret över fisken.
  4. Tillaga i ugnen tills fiskens innertemperatur är 45-52 grader (använd en digital termometer).

Sparris- och havrerisotto

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs den mjuk utan att den tar färg i olivolja. Tillsätt vinet och låt koka upp.
  2. Skär sparrisen i grova bitar.
  3. Rör i förkokt havreris och sparris i kastrullen med lök och vin. Tillsätt smulad buljongtärning samt 3 dl vatten.
  4. Tillsätt lite av det brynta smöret från fisken och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Rör ner tomat och dill vid servering.
  5. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med fisken och brynt smör. Riv gärna över lite citronsaft och garnera med dillvippor.