Spansk tortilla på kokt potatis

NYHET
Spansk tortilla på kokt potatis
Foto: TV4

Spansk tortilla på kokt potatis

Av: Malidza Larsson

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

20 min + tid i kyl

Spansk tortilla på kokt potatis är en både matig och god rätt att servera som lunch eller som tillbehör på en buffé. Tillsammans med en krämig aioli och fräsch tomatsallad blir det en somrig och populär rätt.

Ingredienser

6 - 8 portioner

Spansk tortilla

  • 2 gula lökar
  • 1-2 dl olivolja
  • 800 g kokt potatis
  • 6 ägg
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar (nymalen)

Aioli

  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 äggulor
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 dl rapsolja
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • ev 2-3 droppar citron

Tomatsallad

  • 4 tomater
  • 1 schalottenlök (stor)
  • 0,5 kruka gräslök
  • 0,5 kruka persilja
  • flingsalt
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • svartpeppar (från kvarn)

Gör så här

Spansk tortilla

  1. Skala och skiva gul lök.
  2. Stek den gula löken på medelvärme i rikligt med olivolja tills den blivit gyllenbrun och mjuk, ca 15 minuter.
  3. Skär potatisen i kuber och stek i rikligt med olivolja tills bitarna har fått fin färg.
  4. Lägg potatis och lök i en stor skål.
  5. Knäck äggen i en annan skål och vispa upp dem försiktigt med en gaffel. Tillsätt salt och rikligt med nymalen svartpeppar.
  6. Häll äggblandningen över potatisen och löken och blanda försiktigt. Låt dra i ca 10 minuter.
  7. Häll smeten i en stekpanna med olivolja.
  8. Stek på medelvärme i ca 5-8 minuter.
  9. Vänd tortillan med hjälp av en tallrik och stek i ytterligare i 5-8 minuter eller tills den har fått fin färg.
  10. Stjälp sedan upp tortillan på en tallrik.
  11. Låt tortillan stå i ca 30 minuter före servering.

Aioli

  1. Se till att ingredienserna är rumsvarma.
  2. Rör ihop senap, vinäger, äggulor och riven vitlök i en skål.
  3. Tillsätt oljorna först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning.
  4. Smaksätt med salt och eventuellt några droppar citron.
  5. Låt gärna aiolin stå och mogna i kylskåpet i minst 30 minuter före servering.

Tomatsallad

  1. Skär tomaterna i lite oregelbundna kuber.
  2. Finhacka lök, gräslök och persilja.
  3. Salta de hackade ingredienserna generöst.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda.