Spansk tortilla med aioli och tomatsallad

NYHET
Spansk tortilla med aioli och tomatsallad
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Spansk tortilla med aioli och tomatsallad

25 ingredienser

50 min

En spansk klassiker på Stefans vis med en rustik variant på aioli med mosad potatis i. Pricken över i till den goda och lite krämiga tortillan och aiolin blir en tomatsallad toppd med oliver, chili och en vinägrett med citron och persilja.

Ingredienser

portioner

Tortilla

  • 800 g fast potatis
  • ca 1 l rapsolja, till fritering
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 ägg
  • olivolja, till stekning
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Aioli

  • 1 mjölig potatis, skalad (ca 100 g)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 äggulor
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 citron, finrivet skal + pressad saft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Tomatsallad

  • 4 tomater, skivade
  • 1 dl svarta oliver utan kärnor, grovt hackade
  • 0,5 chilifrukt, fint hackad
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron, finrivet skal + pressad saft
  • 1 kruka färsk persilja, grovt hackad

Gör så här

Potatistortilla

  1. Skala och skär potatisen i tärningar.
  2. Värm rapsoljan till 170 grader i en stor kastrull eller gryta. Lägg i potatisen i omgångar och fritera potatisen klar utan att den tar färg.
  3. Vispa äggen i en stor bunke. Lägg den varma potatisen vartefter du lyfter upp den från friteringen ner i bunken med äggvispet.
  4. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i lite rapsolja i en lite mindre stekpanna tills det mjuknar. Ta från värmen och låt svalna något minut.
  5. Lägg sedan löken i bunken med potatisen och låt vila ca 15 minuter.
  6. Salta och peppra smeten precis före stekning.
  7. Värm upp pannan igen, tillsätt 2-3 msk olivolja och häll i potatissmeten. Stek tortillan på medelvärme
  8. tills den är gyllenbrun på ena sidan, ca 5-8 minuter beroende på hur färdig du vill ha tortillan. Vänd
  9. tortillan med ett lock eller en tallrik, stek gyllenbrun och färdig på andra sidan.
  10. Stjälp upp tortillan på ett fat och servera med aioli och tomatsallad.

Aioli

  1. Skala och koka potatisen precis klar. Mosa med ballongvisp i skål. Tillsätt senap, äggulor, citronskal, citronsaft och vitlök. Vispa i olivolja och rapsolja i en tunn stråle. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron. Blir aiolin för tjock, späd med lite kallt vatten.

Tomatsallad

  1. Lägg tomaterna på en tallrik, Blanda oliver, chili, schalottenlök, olivolja, citronjuice och persilja. Smaka av med salt.
  2. Skeda röran över tomaterna och servera direkt med tortilla och aioli.