Spaghetti med laxfrikadeller i dillsås

POPULÄRT
Spaghetti med laxfrikadeller i dillsås
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Spaghetti med laxfrikadeller i dillsås

14

17 ingredienser

30 m

Krämig pasta med laxfrikadeller, dill och purjolök.

Ingredienser

portioner4
  • 500 g lax
  • 400 g linguine
  • 1 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk potatismjöl
  • 15 cm purjolök
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka dill
  • 1 citron, zest och saft
  • salt
  • peppar
  • smör, att steka i

Till servering

  • citron, klyftor
  • dillvippa

Gör så här

  1. Skär 5 cm purjo i skivor och kör i matberedare till fint hack. Skär laxen i stora tärningar, lägg i matberedaren och kör till en färs. Blanda laxfärsen med ägg, mjölk och potatismjöl. Smaka av med salt och peppar och rulla sen till frikadeller med våta händer (gör att det klibbar mindre).
  2. Mortla fänkålsfrön. Skiva resterande purjo i tunna skivor och fräs tillsammans med fänkålsfrön i en klick smör i en trång traktörpanna. Häll i grädden och hummerfond. Låt koka upp och lägg sedan i frikadellerna och låt sjuda i 5 minuter. Hacka gräslök och dill och vänd ner i såsen. Smaka av med citronsaft, rivet citronzest samt salt och peppar.
  3. Koka pastan al dente, gärna 1 minut kortare än anvisningstid. Vänd ner pastan i såsen och servera genast med extra dill och citron.