Spaghetti Carbonara med lufttorkad griskind

POPULÄRT
Spaghetti Carbonara med lufttorkad griskind
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Spaghetti Carbonara med lufttorkad griskind

24

9 ingredienser

30 m

”Få rätter skapar så mycket diskussion som Carbonara. En så pass enkel rätt gör vänner till bittra fiender, familjer ställs mot familjer, kockar mot kockar allt över en skvätt grädde eller om det är ok att använda både pecorino och parmesan. Jag ger mig inte in i denna palaver här utan ger dig helt enkelt min tolkning som jag gör den vid bordsservering framför gästen. Den är väl undersökt och väldans god!” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner
  • 225 g guanciale (lufttorkad griskind eller pancetta)
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk torrt vitt vin
  • 50 g pecorinoost
  • 50 g Zeta Parmigiano Reggiano
  • 6 äggulor
  • svartpeppar, grovmalen från kvarn
  • 550 g spaghetti
  • ca. 2 dl kokvattnet

Gör så här

  1. Tärna köttet i halvcentimeter stora kuber.
  2. Koka upp pastavatten, beräkna enligt formeln 10-100-1000 (10 g salt, 100 g pasta och 1000 g vatten).
  3. Hetta upp en panna stor nog att rymma hela rätten.
  4. Pressa vitlöksklyftorna med bredsidan av en kniv, fräs dem sedan i olivoljan. När vitlöken är gyllene så ta upp och släng klyftorna.
  5. Tillsätt köttet i oljan och fräs kuberna tills de börjar bli krispiga.
  6. Tillsätt vinet och sjud i två minuter, ta av från värmen.
  7. Blanda ostar, äggulor och svartpeppar i en mindre bunke.
  8. Koka pastan i pastavattnet men ta av från värmen när tre minuter av koktiden återstår.
  9. Hetta upp pannan med köttet, tillsätt pastan och lite av kokvattnet (1 dl). Låt koka upp och ta sedan bort från värmen.
  10. Tillsätt nu ost och äggblandningen och rör runt tills osten smält ut i pastan. Tillsätt mer pastavatten i omgångar efter behov.
  11. Stjälp upp pastan på ett fat och mal rikligt med svartpeppar över.