Souvlakispett kan lagas av fläsk- eller lammkött. Huvudsaken är den vitlöks- och citrondoftande marinaden, som här även används som tillbehör. Gott till är klyftpotatis.
Lägg träspetten i blöt i 30 minuter. Skär fläskkarrén i tärningar. Skala vitlöksklyftorna. Blanda samman citronsaft, olivolja, rosmarin, mejram, salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Häll hälften av marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Spar den andra hälften till salladen. Låt köttet marinera i 30 minuter. Vänd då och då.
Dela kronärtskockshjärtana. Skär gurkan och tomaterna i mindre bitar. Skala rödlöken och skär i tunna strimlor. Tärna fetaosten. Blanda alla grönsaker, fetaost och oliver och slå över den sparade marinaden.
Trä upp köttärningarna tätt på träspetten. Grilla spetten på galler över träkolsgrill, 3-5 minuter per sida. Servera med salladen.