Sötpotatissallad med fetaost och hot honey-dressing

NYHET
sötpotatissallad med fetaost och hot honey dressing
Foto: Campher
Julia tuvesson
Julia tuvesson

Sötpotatissallad med fetaost och hot honey-dressing

16 ingredienser

45 min

"Just den här stora, matiga salladen tycker jag egentligen gör sig bäst serverad direkt från plåten, som en egen måltid. Men den är även god i matlådan tillsammans med lite chilimajonnäs och bröd vid sidan." /Julia

Ingredienser

portioner

Bas

  • 2-3 sötpotatisar (medelstora) [ca 600 g]
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk chilipulver [t.ex. anchochili]
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Hot honey-dressing

  • 50 g smör
  • 1 dl blandade nötter (och fröer t.ex. solroskärnor, hasselnötter och/eller pumpakärnor)
  • 4 dadlar, i mindre bitar (urkärnade)
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung

Topping och tillbehör

  • 2 dl belugalinser, kokta
  • 1 förp fetaost, smulad [à 150 g]
  • 100 g babyspenat
  • 1 rödlök, i tunna skivor
  • 1 krm citronsaft, färskpressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala och dela sötpotatisen i små tärningar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk rapsolja. Krydda med 1 tsk chilipulver, salt och peppar och rör om ordentligt. Rosta i ugnen tills sötpotatisen är mjuk, det tar cirka 15–20 minuter.
  3. Smält 50 g smör i en kastrull tillsammans med nötterna. När det börjar skumma och få en lätt gyllene färg, ta kastrullen från värmen. Tillsätt dadlar och chiliflakes. Vispa ner 1 msk olivolja och 1 tsk honung.
  4. Ringla hot honey-dressingen över den rostade sötpotatisen och blanda med 2 dl kokta linser, 150 g smulad fetaost, 100 g babyspenat, 1 tunt skivad rödlök och en skvätt citronsaft. Peppra lite extra och servera direkt.