Sötpotatis ”kakiage” med bonitomajonnäs och citron

NYHET
Sötpotatis ”kakiage” med bonitomajonnäs och citron
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Sötpotatis ”kakiage” med bonitomajonnäs och citron

15 ingredienser

45 m

Friterad sötpotatis toppad med krämig majonnäs och frisk citron är en ljuvlig kombo att förgylla middagen med!

Ingredienser

portioner
  • 1 sötpotatis (stor)
  • 0,5 purjolök
  • 2 dl matolja
  • 2 dl bonitoflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 äggulor
  • 1 dl tempuramjöl
  • ca 0,7 dl kolsyrat vatten
  • 2 tsk risvinäger
  • salt
  • peppar
  • 1 citron
  • sesamfrön
  • nori (sjögräs)
  • frityrolja

Gör så här

  1. Strimla sötpotatis i form av långa tändstickor.
  2. Skiva purjolöken tunt och spola den ren i kallt vatten.
  3. Värm matolja till ca 60 grader och häll det över bonito och skivad vitlök, låt stå och dra i ca 20 minuter.
  4. Sila matoljan och använd den sedan för att vispa en majonnäs tillsammans med äggulor.
  5. Blanda tempuramjöl och kolsyrat vatten. Vänd sedan ner purjolök samt sötpotatis.
  6. Värm oljan till 180 grader.
  7. Använd en sked och forma önskvärd storlek på smeten och fritera den krispig i omgångar.
  8. Toppa de friterade sötpotatbollarna med majonnäs, sesamfrö och nori.