Sotad hjort med rotselleri, ragu på gotlandslinser och tryffel

Sotad hjort med rotselleri, ragu på gotlandslinser och tryffel
Foto: Tv4

Sotad hjort med rotselleri, ragu på gotlandslinser och tryffel

Av: Svenska kocklandslaget

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

1 h 30 m

Den här huvudrätten med sotad hjort, bakad rotselleri och gotlandslinser passar perfekt som lyxig helgmiddag!

Ingredienser

portioner

Hjort

  • 900 g hjortsadel
  • olja
  • smör
  • färsk timjan
  • vitlök
  • lagerblad

Rotselleri

  • 1 rotselleri
  • grädde
  • smör
  • salt

Ragu

  • 1 dl linser (gotlandslinser, men går bra med andra linser)
  • 1 schalottenlök
  • 20 g gräslök
  • smör
  • salt
  • vinäger

Servering

  • tryffel

Gör så här

Hjort

  1. Stek köttet med olja på hög temperatur.
  2. Tillsätt smör och örter när köttet fått fin färg på båda sidor.
  3. Baka sedan köttet i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på 52 grader.

Rotselleri

  1. Baka rotsellerin hel i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.
  2. Dela den sedan på hälften och skär i 6 fina bitar. Resterande mixas med grädde, smör och salt till en slät konsistens.

Ragu

  1. Koka linserna mjuka.
  2. Hacka schalottenlöken och gräslöken fint. Blanda sedan allt i en kastrull med lite smör och smaka upp med salt och vinäger.

Servering

  1. Avsluta rätten med att hyvla över tryffel.