Sotad hjort med rotselleri, ragu på gotlandslinser och tryffel

Sotad hjort med rotselleri, ragu på gotlandslinser och tryffel
Foto: Tv4

Sotad hjort med rotselleri, ragu på gotlandslinser och tryffel

Av: Svenska kocklandslaget

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

1 h 30 m

Den här huvudrätten med sotad hjort, bakad rotselleri och gotlandslinser passar perfekt som lyxig helgmiddag!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Hjort

  • 900 g hjortsadel
  • olja
  • smör
  • färsk timjan
  • vitlök
  • lagerblad

Rotselleri

  • 1 rotselleri
  • grädde
  • smör
  • salt

Ragu

  • 1 dl linser (gotlandslinser, men går bra med andra linser)
  • 1 schalottenlök
  • 20 g gräslök
  • smör
  • salt
  • vinäger

Servering

  • tryffel

Gör så här

Håll skärmen tänd

Hjort

  1. Stek köttet med olja på hög temperatur.
  2. Tillsätt smör och örter när köttet fått fin färg på båda sidor.
  3. Baka sedan köttet i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på 52 grader.

Rotselleri

  1. Baka rotsellerin hel i ugnen på 200 grader i ca 1 timme.
  2. Dela den sedan på hälften och skär i 6 fina bitar. Resterande mixas med grädde, smör och salt till en slät konsistens.

Ragu

  1. Koka linserna mjuka.
  2. Hacka schalottenlöken och gräslöken fint. Blanda sedan allt i en kastrull med lite smör och smaka upp med salt och vinäger.

Servering

  1. Avsluta rätten med att hyvla över tryffel.