Soppa på rostade rotfrukter

NYHET
Soppa på rostade rotfrukter
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Soppa på rostade rotfrukter

9 ingredienser

50 min

En värmande, mustig och slät soppa på ugnsrostade rotfrukter serverad med rostade pumpakärnor och brödkrutonger.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • ca 800 g blandade rotfrukter (t ex rotselleri, rödbetor, palsternacka, morot och potatis)
  • ca 1,2-1,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar (eller 2,5 msk konc grönsaksfond)
  • rapsolja (eller olivolja)
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • pumpakärnor
  • 0,5 vitt surdegsbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär rotfrukterna i 2-3 cm stora bitar.
  2. Lägg lök och alla rotfrukter på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen tills rotfrukterna fått en fin yta och mjuknat, ca 30 minuter.
  3. Skär brödet i tärningar. Stek brödet i rapsolja i omgångar tillsammans med pumpakärnor och salt i en stor stekpanna.
  4. Lägg de rostade rotfrukterna i en gryta. Smula i buljongtärningar. Tillsätt hett vatten och låt koka upp. Låt allt koka 10-15 minuter på medelhög värme.
  5. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Späd eventuellt med vatten om den känns för tjock i konsistensen. Låt sjuda ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan och toppa med rostade pumpakärnor och brödkrutonger.