Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär rotfrukterna i 2-3 cm stora bitar.
Lägg lök och alla rotfrukter på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen tills rotfrukterna fått en fin yta och mjuknat, ca 30 minuter.
Skär brödet i tärningar. Stek brödet i rapsolja i omgångar tillsammans med pumpakärnor och salt i en stor stekpanna.
Lägg de rostade rotfrukterna i en gryta. Smula i buljongtärningar. Tillsätt hett vatten och låt koka upp. Låt allt koka 10-15 minuter på medelhög värme.
Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Späd eventuellt med vatten om den känns för tjock i konsistensen. Låt sjuda ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan och toppa med rostade pumpakärnor och brödkrutonger.