Soppa på färska tomater med vitlöksbröd

NYHET
Soppa på färska tomater med vitlöksbröd
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Soppa på färska tomater med vitlöksbröd

14 ingredienser

Låt enkel tomatsoppa bli något alldeles extra med Siris recept på färska tomater. Till soppan serveras ett krispigt vitlöksbröd med en färskostkräm smaksatt med färsk basilika.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tomat (röda)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 0,5-0,8 l grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar

Vitlöksbröd

  • 8 skivor surdegsbröd
  • 300 g färskost
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Stek dem genomskinliga i olivolja i en stor kastrull eller gryta.
  3. Hacka tomaterna.
  4. Tillsätt tomaterna till grytan och stek i 5 minuter. Salta.
  5. Tillsätt buljong, till önskad konsistens, och låt koka utan lock i 10 minuter.
  6. Hacka basilikan men spara blad till servering, rör ihop hacket med färskost och salt.
  7. Rosta bröden i ugnen tills gyllene på båda sidor.
  8. Gnid vitlöken på alla bröden.
  9. Tillsätt grädde till soppan. Mixa soppan helt slät med stavmixer eller i en blender.
  10. Bred färskost på alla bröden och servera soppan med de sparade basilikabladen och extra olivolja.