Soppa på en spik

koket.se
Soppa på en spik
martin löf
martin löf

Soppa på en spik

12 ingredienser

1 h

En god och bra buljong är riktigt smidigt när du behöver trolla fram bra mat på enkla ingredienser!

Se Martin Löf laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 0,33 purjolök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 vitlök
  • 1 kycklingskrov
  • 10-12 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2-4 kvistar färsk timjan
  • ev 2-4 kvistar persilja

Soppa

  • blandade rotfrukter
  • linser

Gör så här

Buljong

  1. Skala och skölj grönsakerna samt skär dem i bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med kycklingskrovet.
  2. Fyll upp med vatten så att det täcker alltsammans. Koka upp och skumma av eventuellt skum.
  3. Lägg i kryddorna och låt sedan sjuda långsamt i 30–40 minuter.
  4. Sila av och och koka ner tills en tredjedel återstår. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
  5. Nu har du en perfekt grund att göra goda soppor, såser eller grytor på.
  6. Ta vara på skrovet och pilla av lite kött som sitter kvar. Ett tips är att köpa en hel kyckling dagen innan och ugnssteka.

Soppa

  1. Städa ur kylskåpet och ta till vara på de grönsaker som finns kvar. Lök, morötter, rotselleri, paprika och röda linser är några bra exempel att blanda ner och låta koka med i buljongen.
  2. Sen är middagen redo att serveras!