Sommar-Jansson

Sommar-Jansson
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sommar-Jansson

6 ingredienser

Någon har sagt att det inte går att göra en riktig Janssons frestelse på sommarpotatis. Det var fel. Det går nämligen alldeles utmärkt - och dessutom på halva tiden. Gör gärna som på bilden, små portions-Jansson som inte tar mer än 20 minuter. Servera som förrätt eller varmrätt eller ta med på utflykten.

Ingredienser

portioner
  • 20 färskpotatisar
  • 1 gul lök
  • 20 ansjovisfiléer
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Skär potatisarna, med skal och allt, i grova strimlor eller bitar. Varva dem i små smorda formar med finstrimlad gul lök, malen svartpeppar och 3-4 ansjovisfiléer.
  2. Häll på vispgrädde så det täcker potatisen. Strö på ett lager ströbröd och lägg på en klick smör.
  3. Grädda portionsformarna i 200° i 20 minuter. Känn på potatisen att den är mjuk.
  4. Servera med öl och knäckebröd.