Burgundisk gryta

13 röster
50 min
4
50 min
4

Du behöver

  • 1,5 kg marmorerat nötkött - helst högrev och uppfött i Sverige
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1-2 matskedar smör
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm svart - eller kryddpeppar
  • 1 -2 lagerblad
  • 1,5 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • Ett par nävar champinjoner
  • 1,5 dl syltlök, inlagd
  • 1 msk majsstärkelse
  • Salt, efter smak
  • Persilja, efter smak

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i små tärningar cirka 2X2 cm.
  2. Skala och skär löken i klyftor och moroten i mindre bitar.
  3. Bryn köttet i lite fett i en stekpanna.
  4. Lägg över köttet i en gryta.
  5. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré smulad buljongtärning, kryddor och lök.
  6. Späd med vin och vatten.
  7. Låt grytan sjuda på svag värme under lock i cirka 1.5 timmar, eller tills köttet är mört.
  8. Fräs champinjonerna och lägg i grytan.
  9. Lägg i morötterna de sista 15 -20 minuterna.
  10. Rör ut maizena med lite vatten och blanda ner det under omrörning.
  11. Koka upp och smaka av.
  12. Klipp över persilja och servera med kokt potatis.
8 juni 2011

Fler goda recept