Solrosfocaccia med chèvre och blomkål

focaccia med chevre och blomkål
Foto: TV4

Solrosfocaccia med chèvre och blomkål

4

17 ingredienser

1.5 h

Härligt frasig solrosfocaccia serveras med ugnsrostad blomkål och chèvre - magiskt gott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten (fingervarmt)
  • 25 g olivolja
  • 1 kg vetemjöl
  • 450 g morot, riven
  • 10 g salt
  • 80 g brödsirap
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 rödlök
  • 100 g chèvreost
  • flingsalt
  • rosmarin
  • färsk timjan
  • blomkål
  • romanesco
  • balsamvinäger
  • 1 äpple

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll vattnet över jästen och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den känns smidig. Degen ska vara ganska lös.
  2. Jäs under bakduk i ca 40 min.
  3. Pensla lite olivolja i botten och runt kanterna på en form eller långpanna. Vänd ner degen och tryck försiktigt ut den med mjölade fingertoppar. Låt jäsa under bakduk i 30 min till.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. När degen jäst klart - grädda i 15 min.
  6. Skiva blomkålen, toppa med salt och honung. Rosta sedan i ugn på 175 grader i 15 min.
  7. Ta ut focaccian och låt svalna, skär sedan upp i lagom bitar.
  8. Rosta solroskärnor i stekpanna med salt.
  9. Lägg in den uppskurna focaccian med en skiva Chevré (ca 1,5 cm) i ugn på 200 grader i ca 10 min.