Solnedgång över Tatooine, smördegsinbakad oxfilé med sötpotatismos

Solnedgång över Tatooine, smördegsinbakad oxfilé med sötpotatismos
Foto: TV4

Solnedgång över Tatooine, smördegsinbakad oxfilé med sötpotatismos

Av: Thomas - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1h 30m

Saftig Biff Wellington serveras med krämigt sötpotatismos och mustig rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Biff Wellington

  • 1 kg oxfilé
  • 300 g leverpastej
  • 250 g champinjoner
  • 2 gula lökar
  • 300 g smör
  • 400 g smördeg, fryst
  • 1 ägg
  • salt
  • peppar

Rödvinssås

  • 4 msk rött vin
  • spad från oxfilén
  • 1 köttbuljongtärning

Sötpotatismos

  • 1 sötpotatis, stor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk timjan
  • 6 blad färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 msk lönnsirap

Tillbehör

  • 175 g småbladsmix

Gör så här

Biff Wellington

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Placera oxfilén i en liten ugnspanna och klicka ut 2 msk mjukt smör.
  3. Baka i 10 minuter, eller tills den fått färg.
  4. Ta bort från pannan och låt svalna helt, spara spadet.
  5. Finhacka lök och svamp.
  6. Smält 2 msk smör i en stekpanna.
  7. Stek lök och svamp i ca 5 minuter.
  8. Blanda leverpastejen med 2 msk mjukt smör och krydda med salt och peppar.
  9. Sprid pastejen över oxfilén.
  10. Toppa med lök och svampblandningen.
  11. Rulla ut smördegen och placera biffen i mitten.
  12. Vik upp och täta alla kanter, se till att kanterna inte är för tjocka.
  13. Placera köttet på i en ugnsform, skära några snittar i degen, och pensla med äggula.
  14. Baka i 10–12 minuter, minska sedan värmen till 175 grader i 10–13 minuter, eller tills det fått rik guldbrun färg.
  15. Lägg åt sidan och håll den varm.

Rödvinssås

  1. Häll det sparade spadet från oxfilén i en liten kastrull och ställ på spisplatta med hög värme.
  2. Rör i buljongen och rött vin.
  3. Låt koka i 10–15 minuter och servera med köttet.

Sötpotatismos

  1. Samtidigt som du förbereder köttet ska du förbereda sötpotatismoset.
  2. Skala och tärna sötpotatisen.
  3. Lägg det tärnade i en stor kastrull och täck med saltat vatten; koka upp.
  4. Minska värmen till medium-låg och låt stå tills de är mjuka, ca 20 minuter.
  5. Häll bort vattnet.
  6. Lägg potatisen i en stor skål, mixa med en stavmixer tillsammans med smält smör, pressad vitlök, lönnsirap, basilika och timjan.

Servering

  1. Servera köttet med det varma moset, rödvinssåsen och sallad.