Solnedgång över Tatooine, smördegsinbakad oxfilé med sötpotatismos

1h 30m
4
Solnedgång över Tatooine, smördegsinbakad oxfilé med sötpotatismos
Foto: TV4

Saftig Biff Wellington serveras med krämigt sötpotatismos och mustig rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 oktober 2017
1h 30m
4

Du behöver

Biff Wellington

  • 1 kg oxfilé
  • 300 g leverpastej
  • 250 g färska champinjoner
  • 2 gul lök
  • 300 g smör
  • 400 g smördeg, fryst
  • 1 ägg
  • salt och peppar

Rödvinssås

  • 4 msk rödvin
  • spad från oxfilén
  • 1 tärning köttbuljong

Sötpotatismos

  • 1 sötpotatis, stor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk timjan
  • 6 blad färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 msk lönnsirap

Tillbehör

  • 175 g småbladsmix

Gör så här

  1. Biff Wellington
    Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Placera oxfilén i en liten ugnspanna och klicka ut 2 msk mjukt smör.
  3. Baka i 10 minuter, eller tills den fått färg.
  4. Ta bort från pannan och låt svalna helt, spara spadet.
  5. Finhacka lök och svamp.
  6. Smält 2 msk smör i en stekpanna.
  7. Stek lök och svamp i ca 5 minuter.
  8. Blanda leverpastejen med 2 msk mjukt smör och krydda med salt och peppar.
  9. Sprid pastejen över oxfilén.
  10. Toppa med lök och svampblandningen.
  11. Rulla ut smördegen och placera biffen i mitten.
  12. Vik upp och täta alla kanter, se till att kanterna inte är för tjocka.
  13. Placera köttet på i en ugnsform, skära några snittar i degen, och pensla med äggula.
  14. Baka i 10–12 minuter, minska sedan värmen till 175 grader i 10–13 minuter, eller tills det fått rik guldbrun färg.
  15. Lägg åt sidan och håll den varm.
  16. Rödvinssås
    Häll det sparade spadet från oxfilén i en liten kastrull och ställ på spisplatta med hög värme.
  17. Rör i buljongen och rött vin.
  18. Låt koka i 10–15 minuter och servera med köttet.
  19. Sötpotatismos
    Samtidigt som du förbereder köttet ska du förbereda sötpotatismoset.
  20. Skala och tärna sötpotatisen.
  21. Lägg det tärnade i en stor kastrull och täck med saltat vatten; koka upp.
  22. Minska värmen till medium-låg och låt stå tills de är mjuka, ca 20 minuter.
  23. Häll bort vattnet.
  24. Lägg potatisen i en stor skål, mixa med en stavmixer tillsammans med smält smör, pressad vitlök, lönnsirap, basilika och timjan.
  25. Servering
    Servera köttet med det varma moset, rödvinssåsen och sallad.
Kommentera receptet

Fler goda recept