Solbullar med rabarber
Solbullar med rabarber
21 ingredienser
3 h
Mjuk kardemummabulle fylld med len vaniljkräm toppad med pocherad rabarber. Kan bli godaste bullen du någonsin bakat.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Deg
- ca 700 g vetemjöl [11 2/3 dl]
- 15 g kardemummakärnor, gärna nystött [1 ½ msk]
- 120 g strösocker [1 1/3 dl]
- 25 g jäst [1/2 paket]
- 500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
- 55 g ägg [1 st]
- 110 g smör, rumstempererat
- 5 g salt [1 tsk]
Vaniljkräm
- 0,5 vaniljstång
- 500 g mjölk [5 dl]
- 100 g strösocker [1 ¼ dl]
- 40 g majsstärkelse [3 msk]
- 80 g äggula [5–6 st]
- 30 g smör, tärnat [2 msk]
Pocherad rabarber
- 4 stjälkar rabarber (ca 100 g skalad)
- 1 vaniljstång
- 1 dl rörsocker
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl vitt vin
Till pensling
- 100 g smör
- 4 dl strösocker
Gör så här
Deg
- Smula ner jästen i mjölken.
- Knäck ner ägget och blanda ordentligt.
- Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och häll sedan ner i degvätskan.
- Arbeta samman med en träsked först och sedan för hand och låt stå i 5 minuter.
- Tillsätt smöret och arbeta ihop degen för hand tills den är slät och fin, ca 5 minuter.
- Lägg tillbaka degen i bunken och täck med duk. Vila degen i kylen i 60 minuter.
- Väg upp bitar à 60 g. Rulla dem runda och lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt mellanrum.
- Låt jäsa ca 90 minuter eller till dubbel storlek. Gör under tiden vaniljkrämen.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk i en kastrull.
- Tillsätt hälften av sockret i kastrullen och låt kokat upp.
- Rör ihop resterande socker först med majsstärkelsen och sen med äggulor, det ska bli helt jämnt utan klumpar.
- Häll den varma vaniljmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
- Häll tillbaka vätskan i kastrullen och sjud i ca 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
- Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen.
- Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.
- Rör runt till en jämn konsistens och fyll på spritspåse.
Pocherad rabarber
- Skala och skiva rabarbern i bitar om ca 2-3 cm. Koka upp resterande ingredienser tillsammans med skalet, låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter.
- Tärna och lägg i rabarberbitarna i en skål, sila över lagen och låt vila i den tills de har mjuknat.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Spritsa vaniljfyllningen i bullarna.
- Grädda i 7-10 minuter. Låt svalna något.
- Pensla med smält smör. Vänd runt i strösocker.
- Lägg på en sked rabarber, utan lag, på bullen. Njut!
Glöm inte att matsortera rester från rabarber och ägg för en mer hållbar bakning, och njut av dina solbullar. /Köket-redaktionen