Solbullar

ca 2 h
12 bullar
Solbullar
Foto: TV4

Vaniljkrämsfyllda släta vetebullar med socker på toppen.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Äppelpajbullar och Pistagebullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.  

22 oktober 2015
ca 2 h
12 bullar

Du behöver

Grundrecept för söt vetedeg

  • 2,5 msk kardemummakärnor
  • 7,5 dl mjölk
  • 125 g färsk jäst
  • 3,75 dl socker
  • 1,25 tsk salt
  • 375 g mjukt smör
  • 2,5 ägg
  • 27-30 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Garnering

  • 180 g socker (2 dl)
  • smör, smält

Gör så här

  1. Vetedeg
    Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Vaniljkräm
    Ta ut degen från bunken och dela upp i tre lika stora degar och knåda elastiskt.
  6. Degen delar du i 12 lika stora bitar och rullar dessa till bollar som du låter jäsa under duk. Jäs i ca 40 minuter.
  7. Fyll bullarna med vaniljkräm, använda en tyll så att du kan få in mycket kräm. Snåla inte, tänk på att man ska få lite vaniljkräm i varje tugga. Pensla bullarna med ägg och grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen.
  8. När solbullarna svalnat något penslar du smält smör och rullar sidorna i socker, försök att undvika vaniljkrämen i mitten. Låt svalna på galler
Kommentera receptet

Fler goda recept