Pistagebullar

Pistagebullar
Foto: TV4

Pistagebullar

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

ca 2 h

Släta bullar med pistage- och mandelmassafyllning.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Solbullar och Äppelpajbullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Grundrecept för söt vetedeg

  • 2,5 msk kardemummakärnor
  • 7,5 dl mjölk
  • 125 g jäst
  • 3,75 dl strösocker
  • 1,25 tsk salt
  • 375 g smör, mjukt
  • 2,5 ägg
  • 27-30 dl vetemjöl

Pistagefyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 dl vaniljkräm
  • 50 g naturella pistagenötter, skalade

Garnering

  • 160 g pärlsocker [2 dl]
  • 50 g naturella pistagenötter, skalade

Gör så här

Vetedeg

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.

Pistagefyllning

  1. Mixa ihop allting i en matberedare till en slät röra.
  2. Ta ut degen från bunken och dela upp i tre lika stora degar och knåda dem elastiskt. Kavla ut en tredjedel av degen till en kvadrat som är ca 1 cm tjock.
  3. Fördela pistagefyllningen i ett tunt lager på kvadraten. Vik ihop degen med pistagefyllning på mitten och skär 2 cm breda remsor som du rullar till knyten genom att hålla mellan tummen och pekfingret samtidigt som du skruvar remsorna och lindar den runt fingrarna. Avsluta med att gömma sista änden under bullen. Placera i bullformar. Jäs i ca 40 minuter.
  4. Pensla bullarna med ägg, strö över hackade nötter och pärlsocker. Grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen.