Äppelpajbullar

Äppelpajbullar
Foto: TV4

Äppelpajbullar

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

ca 2 h

Saftig äppelpaj behändigt paketerad som fylld vetebulle.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Solbullar och Pistagebullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Grundrecept för söt vetedeg

  • 2,5 msk kardemummakärnor
  • 7,5 dl mjölk
  • 125 g jäst
  • 3,75 dl strösocker
  • 1,25 tsk salt
  • 375 g smör, mjukt
  • 2,5 ägg
  • 27-30 dl vetemjöl

Äppelpajbullar

  • 0,33 av grunddegen ovan

Fyllning

  • 50 g smör
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 0,5 msk malen kanel
  • 200 g äpple (t ex Royal Gala)

Glasering

  • 180 g florsocker [2 dl]
  • 1-1,5 msk vatten
  • 1-2 tsk vaniljpulver

Gör så här

Vetedeg

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.

Äppelfyllning

  1. Gör fyllningen under tiden degen jäser. Mät upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt gärna stå framme så att smöret blir mjukt och använd gärna elvisp för att snabbt få ihop det till en jämn smet.
  2. Ta ut degen från bunken och dela upp i tre lika stora degar och knåda dem elastiskt.
  3. Kavla ut en tredjedel av degen till en kvadrat som är ca 1 cm tjock.
  4. Skala äpplena och riv med rivjärn över. Fördela gärna äppelrivet jämnt över degen men inte så nära överkanten (om du rullar nerifrån och upp) för att det ska bli lättare att rulla ihop och skära fina bitar.
  5. Rulla ihop den degen och skär 3-4 cm tjocka skivor som du placerar i bullformar och låter jäsa i ca 40 minuter.
  6. Pensla bullarna med ägg och grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen.

Glasering

  1. 180 g florsocker (2 dl)
  2. 1-1,5 msk vatten
  3. 1-2 tsk vaniljpulver
  4. När äppelbullarna kommer ur ugnen så spritsa vaniljkräm i mitten av de släta bullarna med hjälp av en tyll så att du kan få in mycket kräm. Snåla inte. Tänk på att man ska få lite vaniljkräm i varje tugga.
  5. När äppelbullarna har svalnat ringlar du över vaniljglasyren.