Sokis snabbkimchi

Sokis snabbkimchi
Foto: Roland Persson

Sokis snabbkimchi

Av: Soki Choi

Från: Malou efter tio

14 ingredienser

5 dygn

Här får du mitt bästa recept på snabbkimchi som ger den godaste kimchin på kortast möjliga tid. Om du som jag är beroende av kimchi är det bara att dubbla eller fyrdubbla receptet. Den fementerade fisksåsen är viktig för jäsningen och ger dessutom en djupare umamismak. Är du vegan kan du byta ut fisksåsen mot 1 tsk salt. / Soki Choi

Receptet kommer ur boken Kimchi och kombuca av Soki Choi

Ingredienser

Kimchibas

  • 900 g salladskål
  • 2 msk salt
  • 1 msk vatten

Kimchifyllning

  • 0,25 gul lök, hackad
  • 0,25 äpple, grovahackat
  • 4 klyftor vitlök, hackade
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 msk vatten
  • 1 röd chilifrukt, hackad
  • 1 msk fisksås
  • 1 dl purjolök, hackad
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk gochugaru

Gör så här

  1. Halvera salldskålen på längden och skär bort rotfästet. Skär kålen i lagom stora munsbitar (3-4 cm breda) och lägg bitarna i en stor bunke. Häll i salt och vatten och blanda runt. Låt stå i 2 timmar. Vänd på kålbitarna minst en gång efter halva tiden.
  2. Lägg lök, äpple, vitlök, ingefära, vatten, chili och fisksås i en mixer och mixa en kort stund till en smet. Vänd ner hackad purjolök, socker, salt och gochugaru och rör om. Ställ åt sidan.
  3. Skölj salladskålbitarna två gånger i kallt vatten för att få bort överflödigt salt. Låt vattnet rinna av i ett durkslag. Massera in kimchifyllningen i kålbitarna med händerna (använd gärna plasthandskar).
  4. Fyll en glasburk med kimchiskålen och sätt på ett tättslutande lock. Låt stå i 1 dygn i rumstemperatur. Låt sedan stå i kylen i minst 4 dagar.
  5. Tips! Efter 4-5 dagar brukar kimchin vara ätmogen. Den håller sig härligt syrlig i minst 1 månad, sedan blir den surare och mognare i smaken. Kimchi kan i princip inte bli för gammal, så släng den aldrig.