Sojarostad morot på rotsellerikräm med vita bönor, apelsin och brynt smör

POPULÄRT
koket.se
Sojarostad morot på rotsellerikräm med vita bönor, apelsin och brynt smör
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Sojarostad morot på rotsellerikräm med vita bönor, apelsin och brynt smör

12 ingredienser

50 min

Vegomiddag med finess i form av len kräm på rostad rotselleri toppad med rostade- och sojaglaserade morötter, bönor och rostade hasselnötter i brynt smör. Frisk och fräsch apelsin till bidrar med skön syra.

WW ViktVäktarna

Se Paul Svensson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 8 morötter
  • ca 700 g rotselleri
  • 100 g smör
  • 2 apelsiner
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 burk färdigkokta små vita bönor
  • 0,5 kruka färsk timjan, finhackad
  • 100 g hasselnötter, rostade
  • rapsolja, till rostning och stekning
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba morötter och selleri. Skär sellerin i grova bitar. Vänd upp morötter och selleri med lite olja i en ugnssäker form. Låt morötterna och rotsellerin ligga var för sig i formen.
  3. Täck med lock eller aluminiumfolie. Tillaga i ugnen ca 30-45 minuter.
  4. Bryn smöret i en liten kastrull under vispning. Låt svalna.
  5. Skala apelsinerna. Dela dem och skär i skivor.
  6. Mixa rotselleri med rapsolja, citronjuice och salt till en slät kräm i en blender eller med stavmixer.
  7. Värm krämen i en kastrull på spisen.
  8. Skär morötterna i grova bitar. Stek dem i olja i en stekpanna. Tillsätt soja och låt ytan på morötterna bli glansiga.
  9. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt dem och hasselnötterna i pannan med morötterna. Häll på det brynta smöret och vänd runt. Toppa med hackad timjan.
  10. Servera rotsellerikräm i botten toppad med morots- och bönblandningen samt apelsin.