Sojarostad morot på rotsellerikräm med vita bönor, apelsin och brynt smör
Sojarostad morot på rotsellerikräm med vita bönor, apelsin och brynt smör
12 ingredienser
50 min
Vegomiddag med finess i form av len kräm på rostad rotselleri toppad med rostade- och sojaglaserade morötter, bönor och rostade hasselnötter i brynt smör. Frisk och fräsch apelsin till bidrar med skön syra.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 8 morötter
- ca 700 g rotselleri
- 100 g smör
- 2 apelsiner
- 2 msk citronsaft
- 1,5 dl rapsolja
- 2 msk japansk soja
- 1 burk färdigkokta små vita bönor
- 0,5 kruka färsk timjan, finhackad
- 100 g hasselnötter, rostade
- rapsolja, till rostning och stekning
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skrubba morötter och selleri. Skär sellerin i grova bitar. Vänd upp morötter och selleri med lite olja i en ugnssäker form. Låt morötterna och rotsellerin ligga var för sig i formen.
- Täck med lock eller aluminiumfolie. Tillaga i ugnen ca 30-45 minuter.
- Bryn smöret i en liten kastrull under vispning. Låt svalna.
- Skala apelsinerna. Dela dem och skär i skivor.
- Mixa rotselleri med rapsolja, citronjuice och salt till en slät kräm i en blender eller med stavmixer.
- Värm krämen i en kastrull på spisen.
- Skär morötterna i grova bitar. Stek dem i olja i en stekpanna. Tillsätt soja och låt ytan på morötterna bli glansiga.
- Häll av och skölj bönorna. Tillsätt dem och hasselnötterna i pannan med morötterna. Häll på det brynta smöret och vänd runt. Toppa med hackad timjan.
- Servera rotsellerikräm i botten toppad med morots- och bönblandningen samt apelsin.