Sockerstekt ugnspannkaka

koket.se
sockerstekt ugnspannkaka
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Sockerstekt ugnspannkaka

16 ingredienser

1 h

Sockerstekt ugnspannkaka med apelsincurd och vaniljglass blir ett både sött och fräscht avslut på middagen.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ugnspannkaka

  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 50 g smör, smält
  • 25 g strösocker
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 3 msk cointreau

Apelsincurd

  • 3 ägg
  • 75 g strösocker
  • 1,5 dl apelsinjuice
  • 2 apelsiner, rivet skal
  • 200 g osaltat smör
  • 75 g strösocker
  • 1 gelatinblad, blötlagt

Gör så här

Ugnspannkaka

  1. Blanda ägg, salt, 1 tsk socker, mjöl och 4 dl mjölk till slät lite tjockare smet, tillsätt resterande mjölk och vispa slätt.
  2. Baka i smord form 220 grader ca 20 minuter. Låt kallna helt i kyl.
  3. Ta ut ur formen och tärna pannkakan.
  4. Koka ihop smör, socker, cointreau och apelsinskal, vänd runt med pannkakstärningarna, lägg på smörpapper och rosta i 220 grader till fin färg.
  5. Servera med vaniljglass och apelsincurd, rippla extra av apelsinsmöret runt på tallriken.

Apelsincurd

  1. Vispa hastigt ihop ägg och 75 g socker i en bunke.
  2. Koka upp apelsinjuice, apelsinskal, smör och 75 g socker i en kastrull.
  3. Tillsätt ägg- och sockerblandningen i kastrullen. Sjud försiktigt och rör med en träslev tills krämen tjocknar.
  4. Dra undan och vänd ner gelatinbladet, låt kallna helt.