Sockerkaka med lemon curd och havrecrumble

koket.se
Sockerkaka med lemon curd och crumble
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Sockerkaka med lemon curd och havrecrumble

22 ingredienser

1 h 15 min + tid i kylen

När Roy Fares bakar sockerkaka blir det en sockerkaka extra allt! Kakan fylls med syrlig lemon curd och toppas med ett knaprigt smul på havregryn och vallmo samt en söt glasyr. Tips! Ta en genväg och köp färdig lemon curd.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sockerkaka

  • 100 g smör
  • 100 g mjölk
  • 120 g ägg, rumsvarma [2 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 7 g bakpulver [1,5 tsk]
  • 1 citron, saft + zest

Lemon curd

  • 100 g citronsaft [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 50 g osaltat smör

Vallmo- och havrecrumble

  • 50 g smör
  • 50 g farinsocker [0,5 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 15 g havregryn [0,5 dl]
  • 10 g vallmofrö [1 msk]

Glasyr

  • 25 g mjölk [0,25 dl]
  • 20 g smör
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och bröa en avlång form som rymmer 1,5 liter.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Vispa strösocker och ägg till en fluffig konsistens. Sikta och blanda alla torra ingredienser.
  3. Tillsätt finrivet citronskal samt pressad saft i äggvispet. Vänd därefter i de torra ingredienserna och blanda till sist i smör- och mjölkblandningen.
  4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Kontrollera med provstick att den är färdig, stickan ska inte vara kladdig. Ta ut och låt svalna helt.

Lemon curd

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom smöret i en bunke som du kan sätta över ett vattenbad. Värm sedan upp blandningen över ett vattenbad och rör mellan varven, curden ska bli krämig i konsistensen. Ta bort från värmen, mixa i smöret och plasta mot curdens yta. Låt stå i kylen minst 2-3 timmar.

Vallmo- och havrecrumble

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp samman alla ingredienser med fingertopparna till smulor och strö ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter eller tills smulorna fått en fin färg. Ta ut och låt svalna helt.

Glasyr

  1. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.

Montering

  1. Gör små hål i sockerkakan och spritsa i lemon curd. Häll över glasyren. Strö över crumble