Sockerkaka med flädermarinerade jordgubbar

Sockerkaka med flädermarinerade jordgubbar
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Sockerkaka med flädermarinerade jordgubbar

2

15 ingredienser

45 m + tid kyl

Sockerkaka med vaniljgrädde och flädermarinerade jordgubbar blir en perfekt efterrätt att bjuda på hela sommaren.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 6 ägg
  • 2,5 dl rörsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,75 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 90 g smör, brynt
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 citron, zest
  • 1 dl mandelmjöl (eller flagad mandel till formen)
  • smör (till formen)
  • 1 l jordgubbar
  • 4 cl likör (fläderlikör eller flädersaft)
  • 3 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk honung
  • spansk körvel

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker över vattenbad till 52 grader. Tag av från värme och vispa ytterliggare ca 10 minuter. Den ska vara som lättvispad grädde när den är färdig.
  2. Sikta i vetemjöl och tillsätt fullkornsdinkelmjöl. Rör försiktigt.
  3. Rör till sist i det brynta smöret, kärnorna från vaniljstång och citronzest. 
  4. Grädda i en smord form strödd med mandel (eller 2 mindre sockerkaksformar) på 200 grader i ca 30 minuter.
  5. Snoppa jordgubbarna och dela dem. Marinera dem sedan i fläderlikören någon timme innan servering.
  6. Vispa grädden och vänd ner vaniljstången samt honung.
  7. Fyll ” hålet ” i sockerkakan med grädde och jordgubbar, häll saften på kakan så den blir saftig.
  8. Garnera med spansk körvel eller annan ört från trädgården.