Sockerfria och glutenfria äppelmuffins

Sockerfria och glutenfria äppelmuffins
Foto: TV4
Lina Shawali HSB 2024
Lina Shawali HSB 2024

Sockerfria och glutenfria äppelmuffins

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

30 min

De här härliga muffinsen med äpple, kanel och mandel är både sockerfria och glutenfria. Perfekta för en hälsosam fika eller mellanmål.

Receptet är anpassat för personer med diabetes 1.

Ingredienser

portioner sats
  • 6 ägg
  • 210 g sötströ
  • 240 g mandelmjöl
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 msk SoftBake glutenfritt kostfiber
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äpplen
  • 2 msk sötströ
  • 1 msk malen kanel
  • 100 g mandelspån

Färskostkräm

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 dl sötströ
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g färskost, rumstempererad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme).
  2. Ställ muffinsformarna på en plåt eller använd en muffinsplåt.
  3. Vispa ägg och sötströ i en stor skål i 5–10 minuter tills smeten är tjock, ljus och fluffig.
  4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, SoftBake, bikarbonat och vaniljsocker i en annan skål. Rör om så att alla torra ingredienser blandas ordentligt.
  5. Skala och tärna äpplena i små bitar.
  6. Blanda de hackade äpplena med 2 msk sötströ och kanel i en separat skål, så att äppelbitarna får en fin kanel-söt yta.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna till äggsmeten och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  8. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna, fyll dem ungefär till 3/4 av formen.
  9. Tillsätt äppelbitarna och mandelspånen på toppen av muffinsen.
  10. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 18–20 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr när du testar mitten av en muffins.
  11. Ta ut muffinsarna ur ugnen och låt dem svalna på ett galler innan servering!

Färskostkräm

  1. Medan muffinsen svalnar kan du görs färskostkrämen.
  2. Vispa smör, sötströ och vaniljsocker krämigt. Tillsätt färskosten och vispa tills krämen är slät och fluffig.
  3. Toppa muffinsen med krämen.